0

У жасът се завръща в кината с новия „Писък“, премиерен от днес из салоните на страната.

25 години по-късно след първото клане в градчето Уудсбъро нов убиец надява на лицето емблематичната маска на призрачния килър Гоустфейс и започва да избива.

Според американски медии бюджетът на новия, пети поред „Писък“ е само $24 млн. А очакванията са филмът в Северна Америка да вземе над $35 млн.

Тук са отново тримата главни герои - Сидни Прескот, Гейл Уедърс и Дюи Райли, играни съответно от Нев Кембъл, Кортни Кокс и Дейвид Аркет.

25 години след като поредицата от брутални убийства шокира жителите на Уудсбъро новият убиец с маската на Гоустфейс започва да избива тийнейджъри, като с това възкресява тайни от смъртоносното минало на малкото и спокойно градче. Ветераните от няколко сблъсъка с различни проявления на безмилостния Гоустфейс Сидни, Гейл и Дюи се събират отново в опит да разкрият мистерията и да спасят младежите и себе си, преди да е станало твърде късно. А убиецът все така казва: „Здравей, Сидни! Помниш ли ме?“. Този път обаче има нещо различно – правилата на играта за оцеляване са вече други. И още по-смъртоносни. А убийствата са свързани с жертвите на предишните.

„Убиецът е на този постер“. Това написаха на плаката на „Писък“ от 2022 г., където поместиха снимки на основните герои в хоръра. И създадоха голямата интрига кой сега размахва ножа, прикрит зад маската на призрачното лице.

Критиката прие много добре филма, а зрителите го поставиха сред най-очакваните за годината. Оставайки верен на феновете на оригинала, по подобие на „Хелоуин“ от 2018 г., „Писък“ от 2022 г. продължава историята на Сидни Прескот, като в същото време отваря поредицата за новото поколение, което за първи път се сблъсква с Гоустфейс. Филмът комбинира ужаси, трилър, мистерия, но в същото време черна комедия и не на последно място запазената марка на поредицата – постмодерна хорър сатира с множество поп културни и жанрови препратки, което гарантира неповторимо изживяване за всички в киносалоните, пише критиката за хоръра.

През 1996 г. превърналият се в легенда майстор на хоръри Уес Крейвън („Очите на скалите“, „Кошмари на Елм Стрийт“) и сценаристът Кевин Уилямсън („Знам какво направи миналото лято“, „Факултетът“) пренаписаха правилата на жанра и промениха завинаги облика на съвременния филм на ужасите със световния кинохит „Писък“. Филмът даде начало на успешната едноименна поредица и представи на света една от най-емблематичните икони на жанра – Гоустфейс. Сега той се завръща за пети път на екрана и отново филмът се казва просто „Писък“.

През 2015 г. Уес Крейвън обяснява официално, че вече е подписал да направи пета и шеста част на филма, като отвори поредицата за нови хоризонти на ужаса.

Но първата голяма спънка бе скандалът с продуцента Харви Уайнстийн, когото множество актриси обвиниха в сексуален тормоз и обещания, че им предлагал да ги направи звезди, ако си легнат с него. Това доведе до фалит на компанията му и до липса на продуцент на петия „Писък“.

След това легендарният Уес Крейвън почина и проектът бе замразен до 2020 г.

Тогава се появиха Мат Бетинели-Олпин и Тайлър Джилет, които имаха много опит в жанра и бяха направили много успешния хит „Докато смъртта ни раздели“ със Самар Уийвинг. Бе привлечен екип от талантливи сценаристи, а сценаристът на първите четири филма от поредицата „Писък“ Кевин Уилямсън се завърна като изпълнителен продуцент. Така бъдещият хит бе подготвен.

Нев Кембъл, Кортни Кокс и Дейвид Аркет са единодушни, че новият „Писък“ предлага много свежи елементи в „перфектна комбинация с всичко, което направи първия филм толкова специален и обичан – вълнуваща история, мистерия, ужаси, сатира, мета коментар на жанра и редица поп култури препратки“. Аркет отсича: „Писък“ със сигурност ще шокира зрителите и ще ги държи в напрежение до последния момент, защото крие множество изненади, които хората не очакват“.