0

М узикалното дуо откровено пред „Телеграф“:

 

- Алекс, Деси, представихте дебютния си албум „Време“. Какво ще видят и чуят меломаните?

А: Нашите слушатели ще могат да чуят осем нови песни на български език, които създадохме и записахме главно в домашни условия. Това е концептуален албум, в който неколкократно присъства темата за времето, любовта и вътрешната промяна.

Д: В стилово отношение музиката е доста разнообразна. Искахме свободно да изразим моментното си състояние, без да се придържаме към тенденции и стилове. Могат да се открият както ритмични и клубно звучащи песни, така и меланхолични балади и джаз. Надяваме се всеки да може да открие нещо за себе си в албума. Щастливи сме, че успяхме да въвлечем в тази мисия „Време“ и няколко добри приятели и невероятни музиканти като Пламен Денчев - клавишни, Денис Попстоев - саксофон и микс, Юлиян Янев - микс и мастер. На представянето на албума ни се присъединиха и страхотните Радо Казасов - барабани, Христо Михалков - бас, и Катя Кръстева - беквокали. Присъстващите можеха да се сдобият и с физическото копие на албума, а засега желаещите да го имат могат да се свържат с нас в социалните мрежи.

 

- Каква е историята зад осемте парчета?

А: Когато започнахме работата по песните, нямахме ясна идея каква искаме да е посоката, но по това време бяхме доста повлияни от британската и американската R&B и соул сцена. Идеите са събирани във времето, но реалната работа по парчетата беше в последните няколко месеца. Любовта, вечното търсене и обръщането към себе си, повече време за близките хора около нас е фокусът на нашите текстове.

Д: Тези осем парчета са отрязък от „Време“, истории, чувства и мисли, облечени в текст и мелодия. Всичките текстове са провокирани от лични преживявания и голяма част от тях са взети от един мой тефтер с нахвърляни мисли в стихотворни форми. В този албум всички текстове са написани по мелодията. Оказа се, че това не е чак толкова лесно и затова занапред ще пробваме и обратния подход.

 

- Вие сте самопродуциращи се артисти. Комфортна среда ли е?

А: Всъщност в България голяма част от артистите са самопродуциращи се. Нашата работа като самопродуциращи се музиканти е не само да правим и изпълняваме музика на живо, а още куп други неща, които са скрити за останалите хора. Когато имаш лейбъл зад гърба си, можеш да си позволиш да се съсредоточиш максимално към музикалните въпроси, а организацията и комуникацията остават за останалата част от екипа.

Д: Да си самопродуциращ артист все пак има и доста положителни страни, като най-важната от тях е, че напълно сам избираш посоката, в която искаш да се развиваш и да правиш музиката, която обичаш. Работата е в пъти по-голяма, но ние се чувстваме комфортно и уверени в стъпките, които правим. Опитваме се да намираме съмишленици и хора, които да добавяме към екипа си, за да можем да сме още по-продуктивни.

 

- Как протича творчеството по време на пандемия. Осуети ли COVID-19 професионалните ви планове?

А: Да, за съжаление много от предварително поетите ангажименти и участия отпаднаха. Пандемията сериозно засегна културния сектор и доста наши колеги вече се преквалифицираха. Щастливи сме, че продължаваме музикалното си пътешествие.

Д: Това, от друга страна, ни даде достатъчно свободно време, за да творим, да завършим и осмислим идеите си. Преди това дълго отлагахме завършването на албума и сякаш паузата от живото свирене ни се отрази ползотворно.

 

- Ваксинирани ли сте? Какво мислите за въвеждането на зелен сертификат?

А: Първоначално бях твърдо „против“ тези конкретни ваксини поради липсата на информация за състава им, но вече съм все по-уверен, че те ще изведат обществото ни от тази пандемия. За щастие имам достатъчно антитела и към момента не се налага да се ваксинирам.

Д: Все още не съм ваксинирана, но съм „за“ въвеждането на зелен сертификат, защото пандемията трябва да се овладее и без мерки това трудно ще стане. В страни, в които голям процент от населението са ваксинирани, вече обявяват край на пандемията. Много ми се иска този край да дойде скоро и за нашата страна.

 

- Двойка сте и на сцената, и в живота. Намирате ли баланс, това пречи или помага?

А: Очаквахме този въпрос (смее се). Определено се е получило добро напасване на характерите ни, защото иначе би било невъзможно да съчетаваме личното с професионалното. Може би ни помага чувството ни за хумор, за да излезем от конфликтна ситуация, която понякога може и да се задълбочи.

Д: Музиката за нас е и работа, и хоби и трудно ги разграничаваме. Когато се появи проблем в професионален план, е почти невъзможно да не го прехвърлим в личен и обратното, но мисля, че успяваме да намерим баланс.

 

- Вашите звезди изгряха на екран в „Гласът на България“ - следите ли шоуто сега?

А: Този телевизионен формат се развива с всеки сезон и трупа все по-голям рейтинг. „Гласът на България“ е добър трамплин за изпълнителите, но не е задължителен, за да имаш кариера.

Д: Да, с голям интерес следим шоуто. Тази година има изключително талантливи участници и не ни се иска никой да отпада, а и на треньорите ще им е доста трудно.

 

- Сезонът на риалити форматите е в своята кулминация. Бихте ли се включили в „Маскираният певец“ или „Игри на волята“ например?

А: Наистина почти всеки един от риалити форматите в последните две години е изведен на страхотно ниво, което само може да радва зрителите. Аз лично не следя всички от тях, но с удоволствие бих участвал в „Като две капки вода“ или „Маскираният певец“

Д: Риалити форматите са голямо предизвикателство и те изкарват извън зоната ти на комфорт. Определено бих се впуснала в такова.

 

- Предстоят едни от най-светлите празници - имате ли план?

А: Обикновено декември месец е най-натоварен за артистите, но задължително на празниците сме със семействата си.

Д: Очаквам коледните празници всяка година с голямо нетърпение. Обичам празничните приготовления и уютната атмосфера вкъщи. На тези светли и топли празници се прибирам в родния ми град и празнувам там.

 

- За финал - ще ни разкриете ли кой е най-вълнуващият подарък, който някога сте получавали?

А: Страхотно бях зарадван на последната Коледа, когато Деси ме изненада с чисто нова китара, която исках от доста време, но въобще не очаквах. Разбира се, тя веднага влезе в употреба в дебютния ни албум.

Д: В деня на рождения ми ден получих билет за Венеция и трябваше да пътуваме на следващата сутрин. Беше много зареждащо и по-впечатляващо отколкото очаквах.

 

БЛИЦ - Алекс

Мечтая за... китари.

Най-често ме разсмива... българският футбол.

Не излизам без… главата си.

Под леглото имам… кутии с обувки.

Сърдя се, когато... ми ядат от десерта.

Не понасям… да съм гладен.

Любимата ми книга е… “Цар Плъх“, Джеймс Клавел.

В училище бях слаб по… физика.

Харесвам филма…“Пианистът“.

Искам да вляза в ролята на… Джим Кери в „Маската“.

 

БЛИЦ - Деси

Исках да стана... ветеринарен лекар.

Възхищавам се на... хората, които с лекота стават рано сутрин.

Най-големият ми гаф е... падане от сцената на „Гласът на България“.

Усмихвам се на... слънцето.

Тъжна съм, когато... няма шоколад.

Любимата ми постановка е... „Синята птица“ - Мариус Куркински.

Трябва да отида... в Париж.

Забравям... за времето.

Пазя в портмонето си... стари касови бележки.

Пожелавам... здраве.