И зложба на YO\KO+INA „Обекти и обективна живопис“ се открива на 1 юли, четвъртък, от 14.00 до 20.00 ч. в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2, където ще може да се види до 25 юли.

Изложба на YO\KO+INA „Обекти и обективна живопис“ се открива на 1 юли, четвъртък, от 14.00 до 20.00 ч. в столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2, където ще може да се види до 25 юли.

4 години след проекта „Стаята на Йонко“ галерията представя отново Йонко Василев, този път в сложно съавторство с художничката Ина Трифонова. Дуото е заедно в творчеството и в живота от 2018 г., като изгражда собствен запазен знак и концептуална платформа под името YO\KO+INA. Преди да се съберат, и двамата имат свой път в изкуството. Началото за Йонко Василев преминава през болезнен период на физическа изолация, а произведенията му от тези години боравят с езика на реди-мейда и колажа. Обектите му са силно емоционални, но със сурова, концептуалистка естетика. В противовес, Ина Трифонова тръгва от модния дизайн, а работите й са ярки и леки.
В „Обекти и обективна живопис“ тандемът създава пъстър и атрактивен визуален и предметен свят, който може да бъде разбран и осмислен на различни нива. От една страна авторите изразяват своето отношение към съвременното консуматорско общество, към лъскавата индустриализация на ежедневието, преминаваща и в човешките взаимоотношения. Обектът на изкуството е атрактивна ценност, дизайнерска модификация, към която пренаситеният човек се стреми. От друга страна, обектът е и в директна препратка към традицията на поп-арта, в която иронията и хуморът са главни действащи лица. Сложни трансформации преживява и идеята за авторството. Двамата художници съвсем съзнателно кръстосват четки върху почти всеки обект. Живописта, започната от единият, е покрита с малки прозрачни точки от другия; скулптура, създадена от единия, е полята с пъстри струйки боя от другия. Изкуството е територия на сътрудничество, на взаимно вдъхновение, но и на военни действия.


С изложбата на YO\KO+INA галерия Credo Bonum ще се изпълни с атрактивни обекти, звучни, жизнени багри, картини, преминали през многократна сложна обработка, светещи или движещи се скулптури. Притегателни и активни като образи и цветност, работите на Йонко и Ина ще завземат пространството на галерията, за да разкажат за сложните взаимоотношения, в които артистичната двойка влиза в полето на изкуството.