0

А ктьорът Захари Бахаров е продуцент на новия сериал на БНТ. Той се нарича „Мъртар“ и е една от двете поредици, които ще бъдат заснети до края на тази година, обявиха от националната телевизия. И двата са по 6 серии с дължина 54 минути и ще струват по около 1 млн. лв. всеки. Режисьор на продуцираните от Бахаров епизоди е Валери Милев. „Дъщерите на София” е по сценарий на Рене Карабаш, а режисьор е дъщерята на Александър Морфов и Рени Врангова – Неда Морфова.

От публикуваните резултати от сесията за филмопроизводство на националната телевизия стана ясно, че тв водещите и продуценти Иван и Андрей ще снимат ситком за БНТ. „Радиовръзки” ще бъде в 24 серии по 27 минути и ще струва над 1 млн. лв. Режисьор на сериала ще бъде Николай Пенчев, а сценаристи са Христо Кабаджов, Пламена Велковска, Мирон Крумов. Павел Веснаков ще бъде режисьор на драматичен сериал в 12 серии, наречен „Мама” и продуциран от Евтим Милошев. Бюджетът на драмата ще надхвърли 1,5 милиона лева.

Два са пълнометражните игрални филми, които БНТ ще финансира. С най-много точки е „1349” на Максим Генчев – историческа драма за Иван Александър и еврейската му съпруга Сара. „Днес, на Видовден, си получих заслуженото!!! Започвам нов филм през октомври, живот и здраве! Амин“, заяви режисьорът, който направи двата си най-известни филма „Дякон Левский“ и „Ботев“ с даренията на зрители. “Изключително се радвам, че талантът на Максим Генчев беше най-накрая оценен от комисията на БНТ за игрални филми и той ще вземе държавна субсидия за следващия си филм. Сигурен съм, че ще е със същото високо художествено и драматургично ниво, както последните му произведения. Честито“, коментира сценаристът на „Под прикритие“ Георги Иванов. На второ място е „Заведи ме вкъщи” – екранизация по едноименната новела на Михаил Вешим с режисьор Мартин Геновски. Двата филма общо ще струват на обществената телевизия около 600 хил. лв.

Два са и късометражните дебютни игрални филми – „Един работен ден” с режисьор Атанас Бончев и „Бацилус Булгарикус” с режисьор Цветомир Матев. Общата им стойност е около 120 хил. лв.

Националната телевизия ще се включи като копродуцент към игралните филми „Ало” на режисьора Стефан Командарев и „Парчета живот” под режисурата на Севда Шишманова, която допреди няколко години беше програмен директор на националната телевизия. „Парчета живот” е нейният режисьорски дебют. Средства от БНТ ще получат и два игрални проекта на един от най-успешните кинотандеми у нас – Кристина Грозева и Петър Вълчанов: „Триумф“ и „Черни пари за бели нощи“.