0

У лица в София вече носи името на патриарха на българската музика - композитора Тончо Русев. Това обяви във фейсбука си кметът на район Изгрев д-р Делян Георгиев. Улицата се намира в непосредствена близост до дома на маестрото, в който е създал на пианото си някои от най-знаковите български песни.

Малката уличка до Парк-хотел „Москва“ досега е била безименна, но вече е кръстена на големия ни композитор и жител на квартала. “Това е малък жест на благодарност към твореца, дал ни едни от най-хубавите и запомнящи се мелодии, незабравими песни и аранжименти. Съвсем естествено е Тончо Русев да има кръстена улица на свое име в района, в който живя и твори. Като нация ние, българите, трябва да ценим, уважаваме и отдаваме дължимото на хората, оставили ярка следа в обществения живот. Само така ще бъдем достоен и уважаващ себе си народ, народ с бъдеще”, заяви д-р Георгиев.

Кметът е внесъл още едно предложение в знак на уважение към друг прочут наш творец. Той иска сегашната ул. “Новачница” да бъде преименувана на името на големия ни български поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров, който също е дългогодишен жител на района. За целта ще се проведе обществено обсъждане, след което ще бъде отправено предложение към Столичния общински съвет. „По този начин, двамата ще останат с нас в “софийския Монмартър” завинаги”, коментира още на стената си във Фейсбук д-р Делян Георгиев.