0

Дисни и MCU отново се обидиха на цензорите в Персийския залив. "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта", дългоочакваното продължение на Marvel на хитовия филм за супергероя от 2016 г. с участието на Бенедикт Къмбърбач, е забранен в Саудитска Арабия. 

Слуховете започнаха да се появяват онлайн рано в петък, като The Hollywood Reporter сега официално потвърди решението. THR чу, че забраната важи и за Кувейт, въпреки че това все още не е потвърдено.

Въпреки че филмът предстои да бъде, се казва, че решението е свързано с проблемите на ЛГБТ, според източници от Близкия изток, като новото продължение представя героя Америка Чавес (изигран от Xochitl Gomez ), която според нейното изображение в комиксите е гей. 

Тъй като хомосексуалността е официално незаконна в Персийския залив, филмите, които включват препратки към ЛГБТ или проблеми, често не успяват да преминат през цензурата.

„Доктор Стрейндж в Мултивселената на Лудостта“ трябваше да бъде пуснат в Персийския залив на 5 май като част от глобалното му разпространение. Макар че предварителните билети вече не се предлагат на уебсайтовете на кината в Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, те са в Обединените арабски емирства, което предполага, че ще бъдат пуснати там.

Филмът следва по петите на Eternals, който беше забранен в голяма част от Персийския залив през ноември след включването на двойка от един пол във филма и първия гей супергерой на MCU. По това време THR разбра, че цензорите са поискали да бъдат направени поредица от редакции, които Disney не желае да направи. Редактирана версия обаче се показа в ОАЕ.

През януари West Side Story също беше спрян да излиза в кината в Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт. Този път регионални източници казаха на THR, че решението се дължи на героя Anybodys, написан като транссексуален в новата адаптация и изигран от небинарната актриса Ирис Менас.