0

П ървата премиера на Народния театър за 2022 ще бъде на 9 и 10 март на Камерна сцена, а новината за новия проект обяви Теодора Духовникова в профила си във Facebook, като публикува две снимки с Цветана Манева от репетициите на спектакъла.

„Наистина вълнуващо начало и на добър час на репетициите на новата пиеса на Яна Борисова“, написа актрисата, а след това публикацията беше споделена и от Народния театър „Иван Вазов“ и самата Цветана Манева. В Instagram Духовникова написа още: „Да бъдем двете на сцената, с Цветана Манева, е огромна радост и вълнение“. Режисьор на „Тъгата на кралиците“ е Стилиян Петров, който преди няколко години постави в Народния пиесата на Израел Хоровиц „Моята прекрасна лейди“.

Казват, че душата на човека е като хотел – понякога собственикът е един през целия ти живот, а друг път се сменят по няколко. Може да се случи така, че някой да „резервира“ сърцето ти, пристигайки в безименна и безлунна нощ, за да остане, или да си тръгне на сутринта, оставяйки мръсни отпечатъци, разбити стени и откраднати спомени... Един такъв „одушевен“ хотел, вместилище на техните необикновени истории, но и на десетки други биографии, събития и съдби, ще срещне две изключителни актриси на сцената на Народния театър в новата пиеса, допълват още подробности за проекта от Народния театър.

В „Тъгата на кралиците“ Цветана Манева е Атина, бивша актриса, която живее в хотел, а Теодора Духовникова е Ема, кулинарен критик. Срещата на „кралиците“ е в хотела, който диша заедно с диханията на героините и музиката на Лима, пианист, дал обет за мълчание след непосилието да понесе едно нещастие. Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Ирина Иванова, а фотограф – Божидар Марков.