0

А вторът на „Шифърът на Леонардо“ Дан Браун постигна извънсъдебно споразумение с бившата си съпруга, предаде в. „Дейли мейл“. Това стана, след като тя заведе срещу него дело, задето е водел двоен живот по време на брака им и харчел общите им пари по четири жени, с които имал връзка, включително и с дресьорката на понитата й.

69-годишната Блайд Браун подаде иск срещу писателя м. г. Това стана година след като двамата финализираха развода си след 21-годишен брак. Блайд обвини Дан, че имал „мръсни извънбрачни връзки“ и че „тайно плячкосвал значителни суми от техните семейни авоари“.

Подробностите на споразумението не бяха оповестени. Писателят, чието състояние се оценяваше на $160 млн. по време на развода, заведе контраиск за клевета, като твърдеше, че нейните обвинения са „художествена литература“. След като делото стана публично достояние през 2020 г., 53-годишният автор първоначално се обезпокои, че обвиненията ще съсипят кариерата му, но издателят му го увери, че те ще подпомогнат продажбите.

В интервю, дадено през август м. г., Дан Браун заяви, че твърденията на бившата му съпруга са неоснователни. Но по-късно се оказа, че в тях има известна истина. Браун призна, че е имал връзка с 30-годишната холандска дресьорка на коне Юдит Питерсен, която Блайд наела да се грижи за нейните понита. Писателят заяви, че аферата започнала, след като бракът му вече бил приключен. Той харчел щедро, като подарил на Питерсен фризийски кон, наречен „Лимитед едишън“, на стойност $350 000. Дан Браун се оправдал, като заявил, че дал на Блайд „половината от всичко, което съм спечелил, и още много отгоре на това“.

Блайд, която е авторка на песни, освен това твърдеше, че тя е измислила първоначалната фабула на бестселъра „Шифърът на Леонардо“, от която бяха продадени над 80 млн. екземпляра по цял свят. Тази книга бе екранизирана и бе превърната в блокбъстър с участието на Том Ханкс, който спечели $758 млн. от боксофиса. Бившата на Дан Браун също така твърдеше, че той криел от нея идеите за бъдещите си проекти, като например телевизионен сериал и книга за деца на стойност милиони долари.

В своя контраиск писателят изтъкна, че бракът им започнал да куца все повече и че началото на края дошло през 2004 г. - след огромния приток на пари след публикуването на „Шифърът на Леонардо“ предишната година. След това Блайд започнала да се държи така, че бракът им бил само формален чак до края на 2014 г. Тя редовно го подигравала заради привързаността му към фитнеса, като го наричала „суетен и повърхностен“. А когато майка му умирала през юни 2017 г. след дълга битка с рака, Блайд го оставила сам и отишла на почивка на Карибите с приятели. Интимната страна на брака им приключила през декември 2014 г., след което и двамата потърсили утеха по различни начини. Блайд похарчила над 10 млн. долара за коне, а Дан започнал да излиза с други жени. Той се опитал да спаси брака си, като взимал уроци по езда в продължение на една година, за да преодолее нарастващата пропаст помежду им. Но връзката на Дан с дресьорката Питерсен вгорчила най-много отношенията му с Блайд. Макар да изпитва нежелание да говори за нидерландската си любовница, писателят признава: „Ние сме заедно и сме много щастливи“.