С оциалната изолация даде повод на нас, телеманиаците, да наваксаме с гледането на любимите си сериали. Всеки от тях рано или късно приключва и оставя в сърцата ни празнина, която може да бъде запълнена само от друга поредица. И тъй като вече списъкът ни с актуални епизоди е на привършване, а снимачният процес на новите сезони често бива поставен на пауза, е време да приемем в живота си непознати герои.

Социалната изолация даде повод на нас, телеманиаците, да наваксаме с гледането на любимите си сериали. Всеки от тях рано или късно приключва и оставя в сърцата ни празнина, която може да бъде запълнена само от друга поредица. И тъй като вече списъкът ни с актуални епизоди е на привършване, а снимачният процес на новите сезони често бива поставен на пауза, е време да приемем в живота си непознати герои.

За целта „Монитор“ отправя предложение с някои от най-добрите сериали за 2020 година, които обраха симпатиите на критиците и зрителите.

Един от най-коментираните такива през последните месеци безспорно е „Велика“. След премиерата на поредицата към чаровната актриса Ел Фанинг все по-често се обръщат с „Ваше височество“. И то напълно заслужено. Причината – тя сложи роклята и

короната на Екатерина Велика

за продукцията, чийто жанр е комедийна историческа драма. Сюжетът се завърта около възхода на главната героиня, която от аутсайдер се превръща в най-дълго управляващата жена в историята на Русия. Поредицата стартира с пристигането на семейството на Екатерина при император Петър, който вече си е уредил брак с нея. Екатерина си поставя за цел да убие съпруга си, да победи църквата, да покори военните и да спечели на своя страна придворните. Сценарият е дело на Тони Макнамара, който си заслужи номинация за „Оскар“ за „Фаворитката“. Освен звездата от „Господарка на злото“, в сериала участват още Никълък Холт, Фийби Фокс, Адам Годли и Гуилъм Лий.

В списъците на критиците с Топ 10 на сериалите за 2020-а почти навсякъде присъства и

драмата „Може и да те съсипя“

Историята проследява как нападение в нощен клуб преобръща живота на Арабела - безгрижна и уверена лондончанка със страхотни приятели, многообещаваща кариера на писател и увлечение по време на почивка в Италия, което има потенциала да се превърне в сериозна връзка. Но когато е упоена с „наркотик за изнасилване“ и нападната в нощно заведение, животът й се променя необратимо и тя трябва да преосмисли всичко в него и така започва да опознава себе си. Пътуването е често болезнено, понякога смешно, изпълнено с изненади и противоречиви изводи. Главната роля е поверена на Макейла Коул, която е отговорна и за написването на сценария. В сериала с участие се разписват още Уеруче Опиа, Паапа Есиеду, Адам Джеймс и Амл Амийн, който наскоро беше в България с Меган Фокс за снимките на хоръра Till Death.

Фурор предизвика и

Кейт Бланшет като „Мисис Америка“

в едноименната поредицата, която проследява реални събития и впечатлява с актьорския си състав „Не съм против жените, които работят извън дома си. Но съм против женското освободително движение. Искаме правото да бъдем майки и да бъдем съпруги“. Така започва речта на героинята на Бланшет срещу феминисткия тоталитаризъм в минисериала. Сюжетът е базиран на действителни събития и проследява движението, опитващо се да наложи ратифицирането на поправката „Равни права", както и неочакваната съпротива, начело на която застава консервативна жена на име Филис Шлафли. Именно в нейните токчета се разхожда Бланшет. Истинската Шлафли почина през 2016 г. Тя е една от водещите жени в антифеминисткото движение в САЩ, защитник на консервативните възгледи и опозиция на модерния феминизъм. Адвокат по професия, с впечатляващо образование от Университета в Уошингтън и Харвард. През очите на жените от онази епоха Шлафли и феминистките от втората вълна Глория Стайнем, Бети Фридан, Шърли Чизъм, Бела Абзъг и Джил Ръкелсхаус, лентата проследява една от най тежките битки в културните войни на 70-те години и показва как тя води до появата на организацията „Морално мнозинство“ и завинаги променя политическия пейзаж. Освен с Бланшет, актьорският състав впечатлява още с имена като Елизабет Банкс, Роуз Бърн, Сара Полсън, Марго Мартиндейл, Узо Адуба и други. Сценарият пък е дело на Дави Уолър, обрала овациите с работата си по хитови продукции като „Отчаяни съпруги“ и „Момчетата от Мадисън Авеню“.

Няма как да не поставим и

черешката на тортата – „Кралски гамбит“

Сериалът на Netflix се превърна в тотален хит и тема №1 за разговори на телеманиаците, докато чакат новия сезон на „Вещерът“. „Кралски гамбит“ e базиран на едноименния роман на Уолтър Тевис от 1983 г. Той е адаптиран от Скот Франк и Алън Скот, а сценарият и режисурата са дело на първия. Историята се върти около талантливата шахматистка Бет Хармън, която се бори с демоните и завимостите си по време на игра. Кастът включва Аня Тейлър-Джой, Хари Мелинг, Томас Броуди-Сангстър, Джейкъб Форчън-Лойд и други. След дебюта си, „Кралски гамбит“ получи много добри отзиви от критиците и стрийминг гигантът обяви, че продукцията е поставила нов рекорд. Само в първите 28 дни след премиерата си, тя е била видяна от над 62 милиона домакинства, с което се нарежда като най-гледаната лимитирана продукция на Netflix за всички времена. Популярността на сериала е в международен план, тъй като е на първо място по гледаемост в 63 държави, както и в Топ 10 на 92, включително Австралия, Франция и Хонконг. Освен това романът на Уолтър Тевис сега е в списъка на бестселърите на New York Times десетилетия след първоначалното му издаване.