0

Т в водещият Драгомир Драганов ще покаже част от уникалния си архив за 125-годишнината от създаването на българското цирково изкуство. Той ще открие изложба с най-ярките си находки на 20 април в галерия „Райко Алексиев“. Поканата за нея е дошла от Съюза на българските художници и е наречена „125 циркови плаката“. 

„Художник на корицата и плаката за изложбата е великолепната Елена Зайка - дългогодишен плакатист на цирковия фестивал в Монте Карло. А на тях е изобразена любимата атракция от моето детство - уникалната смесена дресура на лъвове и коне, представяна от Стоян Митев.

С цялата си обич и уважение каня всички да споделят щастието и радостта ми. Да живее българското цирково изкуство“, написа във Фейсбук Драго. Пред „Телеграф“ той разкри, че част от находките му са намерени от негови приятели на столичния битак. Последният му подарък е от д-р Ален Фрере – историк, притежател на най-голямата циркова колекция в света и един от основателите на световния цирков фестивал в Монте Карло.

Мегаплакатите са спомен от триумфалното турне на българска циркова програма във Франция през 1978 г. и участието в спектакъла на феноменалната трупа Силаги. Размерът им е буквално огромен - две части с размер 120/140 см. “Подаръкът от него е с цената на огромен диамант”, заяви Драго. 

Заедно с изложбата той издава и книга за българския цирк. „Реших да преиздам със собствени средства и да разпространявам безплатно част от книгата на Йордан Демирев "Циркът през вековете", посветена на създаването и развитието на българското цирково изкуство. Не съм променил нито една буква от съдържанието!!! Но добавих 300 снимки на емблематични номера, създадени в златните години на българския цирк, с надежда никога да не потъват в забрава световните му постижения“, добави звездата на БНТ.