0

Н овият шеф на Народния театър Васил Василев се срещна с мегазвездата Джон Малкович в Рига, видя „Телеграф“. Той бе в столицата на Латвия, за да преговаря за датите, на които великият актьор ще играе в София. Василев е присъствал снощи на премиерата на „В самотата на памуковите полета“, която се поставя в латвийския театър „Дайлес“ именно със звездното участие на Малкович. 

Новината бе потвърдена от самия Василев, като пред „Площад Славейков“ той дори съобщи, че пиесата ще има 2 или 3 представления в София. Датите обаче още се уточняват, като е вероятно да има яснота още идната седмица, когато в столицата ни пристига режисьорът на постановката – Тимофей Кулябин.

Във „В самотата на памуковите полета“ Малкович си партнира с друга театрална звезда - актрисата Ингеборга Дапкунайте. Самата пиеса има разтърсваща история. Причината е, че тя е написана от френския драматург Бернар-Мари Колтес година преди да почине от СПИН. Поставянето й с участието на Малкович се радва на небивал успех.

Поводът за пристигането на режисьора Кулябин обаче не е тази пиеса, а „Нора“ на Ибсен, която ще представи у нас именно в Народния. За целта до дни той започва работа с трупата на най-голямата сцена в България, стана ясно от думите на Василев.

За бъдещото идване на Малкович у нас не в холивудското му амплоа, а като гениален театрален актьор се заговори още преди месеци. В началото на годината бившият шеф на Народния театър Мариус Донкин анонсира бъдеща негова визита. Тогава обаче той съобщи, че се преговаря не със самия Малкович, а с театъра му Steppenwolf в Чикaго за ангажимент през 2025 г. Към момента не е ясно дали тази опция остава. Но любопитен момент е, че сред режисьорите, поставящи със Steppenwolf, има и българин – Ясен Пеянков. Той се оказва и сред най-продуктивните режисьори в афиша на театър, като е поставял дотук 22 продукции.

Това няма да е първото гостуване на Малкович у нас. Преди 6 години той бе в България за снимки на филма Unchained, продукция на „Ню Бояна“. Тогава актьорът прояви интерес към историята на София и бе разведен из няколко музея в столицата, като негов гид бе лично тогавашният зам.-кмет по културата д-р Тодор Чобанов.

От Холивуд до София: Джон Малкович ще поставя в Народния театър