0

П ринц Андрю - вторият син на британската кралица Елизабет Втора, бе лишен от военните си титли и кралски повинности. Причината е продължаващото в САЩ дело срещу него за сексуални посегателства.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: "С одобрението и съгласието на кралицата, военните титли и кралските повинности на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата". Към принц Андрю освен това повече няма да се обръщат с "Ваше кралско височество".

Официалните му задължения ще бъдат разпределени сред другите членове на кралското семейство и повече няма да бъдат връщани на принц Андрю, посочват още от Бъкингамския дворец.

Херцогът на Йорк ще престане да изпълнява публичните си задължения като представител на кралското семейство, за да може да се защити в гражданско дело в американски съд. В сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю от Вирджиния Джуфре за сексуално посегателство, когато тя е била на 17 години.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че не може да коментира връщането на военните титли и почести на принц Андрю на кралицата, тъй като това е въпрос, който засяга монархията.