А ктьорът Филип Аврамов е майстор на бас китарата, а колегата му Герасим Георгиев – Геро на барабаните в новия филм на Виктор Божинов „Голата истина за група Жигули”.

Екатерина Томова


В кръвта и на двамата тече рокендрол, но поради стечения на обстоятелствата той е останал за заден план през последните 30 години. Както всъщност се случва и с героите на Михаил Билалов, Димитър Рачков, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас.
Двигател
Ударен диалог, комични обрати и силна актьорска игра изпращат зрителите в историята на бившите музиканти, които се разделят преди повече от 30 години. Изглежда, че няма нищо, което да ги събере отново, но един прекрасен ден, почти насила, те са принудени да застанат отново рамо до рамо. Двигател на тежката мисия е бившият лидер на групата Фори, в чиято роля се вихри Михаил Билалов, който спешно търси пари, за да изпрати дъщеря си (Климентина Фърцова) в музикална академия в Лондон. Творческите вражди и недоизказаните чувства в бившата банда трябва да останат в миналото, само че с всеки изминал ден мисията изглежда все по-невъзможна. „Филмът е съвременна история, която се случва сега, но е за онези хора. Историята е за това какво стана през тези 30 години. За едни хора, които през 80-те години са били заредени със съвсем друга енергия и желание за промяна и себеизразяване чрез музиката. Тогава тя носеше сила и мощ, имаше значение. Нашите поколения са се формирали благодарение на идеите в тази музика. Не само българската. Имаше бунт, имаше желание за промяна. Работата по филма ме върна към това какво беше музиката тогава и всъщност какво се промени през тия години, че вече не е така. Какво се случи с онези хора, които са мечтали да изразяват идеите си с публиката и своите слушатели, и защо всичко това спихна. Къде отиде тази енергия и хора. Да, група „Жигули” е събирателен образ на духа на хора от онова поколение. И 30 години по-късно е важно да се разбере дали те са способни да се върнат към онази емоция и смисъл, дали могат да го намерят и дали си струва. Те трябва да преодолеят личните си конфликти, всички тези години са ги променили като мироглед, като отношение към живота”, споделя за филма пред „Телеграф” режисьорът Виктор Божинов.
Герои
Звездният актьорски състав включва още Август Попов, на когото това е първа роля в голямото кино, Параскева Джукелова, Илиана Лазарова, Мая Бежанска, Николай Урумов и др. Специално участие има и фолкпевицата Камелия, която играе себе си, но не точно. Да, героинята й е фолкпевица, но името й е Джина, а героят на Билалов е нейният текстописец. „Създаването на образи при началното им замисляне много прилича на хора, които виждаш в далечината и постепенно с времето, докато работиш по историята, те се приближават към теб. В началото всички ни бяха трудни и ги виждахме мъгляво, докато открием и опознаем техните характери. Докато разберем за какво се борят, за какво мечтаят, какво ги потиска, срещу какво се бунтуват. Сега вече всички са ясни. Всеки си има своята характерност, своя език и се надявам публиката да остане приятно изненадана”, разказа за изграждането на образите пред „Телеграф” единият от сценаристите Ваня Николова.


Музика
Освен филм създателите на филма предоставят още едно удоволствие на феновете на качествения български рокендрол. Музикален албум. „Голата истина за група „Жигули” включва общо 6 авторски песни на Петър Дундаков и Георги Георгиев („Остава”). Парчетата са съвременна интерпретация на рок музиката от края на 80-те и пресъздават творчеството на група „Жигули”, създадена по сценарий в онази епоха. Текстът на всички песни, както и на първия сингъл „Няма да е днес” към саундтрака на филма, са на бургазлията Ивайло Вълчев. Сред останалите музиканти, които се включват в проекта, са виртуозният басист Александър Обретенов, познат от работата си с D2, Panican Whyasker, Графа, Михаела, Любо Киров и др. и барабанистът Стоян Янкулов-Стунджи. Специално участие взима Веско Риков и неговия оркестър „Рико Бенд”.