0

М ладият фолкпевец Лео и поетесата Данна Донку се изпокараха заради китарата на покойната македонска легенда Тоше Проески.

Продуцентите му от „Хит Микс Мюзик“ разтръбиха, че дуетната половинка на Деси Слава от хита „Болката ти любима“ е снимал клип с инструмента.

Става дума за нов дует, този път с Алисия, със заглавие „Ти си ми живота“. “Във видеото младият талант свири на китара, която е много специална. Китарата е била тази, на която легендата Тоше Проески е свирил и е творял големите си хитове и точно този инструмент му е бил любим“, се казва в прессъобщението за проекта. Към него е добавена и снимка на двамата изпълнители с китарата и текст към него: „Кадърът на обичания македонски изпълнител е от 2006 година и е запечатал момент от работата му в студио. Тоше Проески беше любимец на публиката не само в Северна Македония, а и на целия Балкански полуостров. За съжаление житейският му път беше прекъснат след автомобилна катастрофа на 16 октомври 2007 година“.

Поетесата Йорданка Иванова, която се подвизава с артистичния псевдоним Данна Донку, автор на хитовете на Мариана Попова „Вървя (Сърце)“ и на Емилия „Ще чакам да ми звъннеш“, „Пробвай ме“, „Двойно“ и дуета със Стефан Илчев „Няма как“, обаче разобличи в лъжа младока. „Лъжлив пиар. Китарата на Тоше си е в къщата-музей в Крушево, да се знае! За тези, които обичат Тоше, беше първоначален шок, че някой може да купи китарата, която сме свикнали да виждаме в музея. След бърза проверка се оказа, че китарата си е на мястото“, заяви Данна. После добави: „Пише, че в клипа момчето свири на китарата на Тоше, с която е написал големите си хитове и която му била любима. Проверихме, че в света има 3 такива китари. Може и да си е купил някоя от тях. Можеше да се напише, че си е купил китара като на Тоше, защото го е харесвал примерно. Но така написано, означава нещо друго. Предполага се, че едва ли някой може да провери дали е вярно, обаче аз мога (през приятелка, защото в момента не съм в Крушево). И го оповестявам, защото наистина има хора като мен, които ще се развълнуват негативно, че някой си прави подобен пиар. Нека се знае, че е лъжливо. Питахме братовчед му, който е начело на фондацията на Тоше, която държи всички права. Китарата му никога не е напускала музея, както и другите му вещи. Като казвам, че съм проверила, значи, че сме говорили със семейството“.

Поетесата обясни, че пише това заради българските фенове на македонеца, които преобладават сред приятелите й във Фейсбук. „Самият изпълнител е толкова неизвестен, че не си заслужава занимавката. Разбира се, че продуцентите и пиарите са наясно, че това е лъжлив пиар. Прави се често, защото се предполага, че няма как да се провери. Все пак не са засегнати права. Тоше многократно е ограбван откъм песни (сещам се за кражба на любимата ми песен, преведена на руски и представени за собствен продукт от известна група) - тогава наистина има смисъл да се шуми и да се претендира за нещо, макар че няма резултат. Така че това сега не е кой знае какво“, казва още Данна Донку.