П родукции на трима български режисьори и още една копродукция с българско участие са сред 49 филмови проекта, които бяха одобрени за общо финансиране с над десет милиона евро от фонда за подкрепа на културата "Юримаж" на Съвета на Европа, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Продукции на трима български режисьори и още една копродукция с българско участие са сред 49 филмови проекта, които бяха одобрени за общо финансиране с над десет милиона евро от фонда за подкрепа на културата "Юримаж" на Съвета на Европа, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Лентата "Ало" на режисьора Стефан Командарев, съвместна продукция на България и Германия, ще получи 170 000 евро от фонда.

Документалният "Странджа", копродукция с Германия на режисьорката Пепа Христова, е подкрепен с 80 000 евро.

"Безветрие" на Павел Веснаков (България, Италия) пък ще бъде финансиран с 90 000 евро.

Документалният филм "Ирена", копродукция на Литва, Естония и България, ще бъде подкрепен от фонда на Съвета на Европа със 112 000 евро.

Сред одобрените проекти са шест документални и три анимационна филма.

Малко над 36 на сто от кандидатствалите продукции са режисирани от жени, като 35,37 на сто от подкрепените проекти са на режисьорки. Те получават 3 521 500 евро, което е малко над една трета от общия разпределен фонд.

Фонд "Юримаж" разпредели и 530 387 евро между 73 кина в страните от Съвета на Европа, а 167 616 евро получават 28 киносалона, най-силно засегнати от пандемията.