0

Ц ели 42 игрални лентти от Европа, заснети през последните 2 години, ще могат да видят в рамките на 5 дни (от 28 май до 1 юни) старозагорските киномани. Това съобщи Магдалена Ралчева, изпълнителен директор на фестивала „Златната липа“, който ще се проведе за девети път.

До дни ще бъде представена пълната програма, която ще може да бъде наблюдавана на три екрана в залите на държавната опера, регионалната библиотека „Захари Княжески“ и новият културен център „Стара Загора“.

В конкурсната програма по традиция са включени 9 заглавия, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури, което ще трябва да реши къде ще отидат наградите за най-добра лента, за най-добър режисьор, най-добра мъжка и най-добра женска роля.

Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.

Засега Магдалена Ралчева пази в тайна членовете на журито и бъдещият получател на приза за цялостен принос, който се дава от поотдалечилата се вече във времето 2013-а, когато по червеният килим премина Мария Статулова. Последен своя липичка в горичката на лауреатите засади Владимир Пенев.

Организаторите на проявата открехват леко вратичката към предстоящите изненади с новината, че за пръв път са селекционери два филма от Албания, като игралният е официална номинация за „Оскар“ в раздела за  чуждоезични ленти.

10 са българските заглавия, като по-голямата част са документални.

Изненада има и за детската аудитория, която ще може да види наскоро заснет с актьори-студенти от столичната Алма Матер музикален филм.