0

И спанският актьор Хавиер Бардем получи награда "Гоя" за най-добър актьор. За първи път награда беше връчена и на чужденец, отличена беше австралийската актриса Кейт Бланшет.

Наградите "Гоя" са най-престижното испанско филмово отличие, което се смята за еквивалент на американските "Оскари". 36-ата церемония на испанската филмова академия се проведе във Валенсия. За разлика от миналата година, когато бяха без публика и наградените се включиха онлайн, тази - най-големите звезди на испанското кино минаха по червения килим и зарадваха почитателите на седмото изкуство.

„Добрият шеф“ е големият победител и получи 6 от наградите на Филмовата академия, следван от ,“Законите на границата“ с 5 „Майксабел“ с три и „ Средиземноморието: Законът на морето“ и „Свобода“ с по 2 награди. Изненадата на вечерта дойде от филма „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар, който не спечели нито една от 8-те категории, в които имаше номинации.

Наградата за най-добра актриса отиде при Бланка Портильо. „Добрият шеф“ спечели и в категориите най-добър филм, оригинален сценарии, монтаж и музика. Наградата за цялостно творчество отиде при Хосе Сакристан, а първата международна награда „Гоя“ получи актрисата Кейт Бланшет.

Испанският вариант на Оскарите, носят името на художника Франсиско Гоя и  започват да се раздават за първи път през 1987 година. Те представляват бронзов бюст, създаден от испанския скулптор Хосе Луис Фернандес.