0

„Родих се с късмет, в семейство на музиканти“, казва голямата българска певица Хилда Казасян, която утре навършва 51 г. „Това стана през 1970-а в слънчев мартенски ден, което ме причислява към зодия Овен. В началото живеех на ул. „Денкооглу” – на „пъпа на София”, в къща, пълна с музика, гости и ухание на всякакви вкусни неща“, споделя още джаз примата в личната си страница и разказва за своето детство, преминало в къщата на баба си в центъра на София.

„Детството ми продължи на най-романтичната уличка на София – „Елин Пелин”, в къщата на моята баба. Сутрините започваха със сноп слънчеви лъчи, ухание на цъфтящи липи, звука на гугутки и аромата на топло мляко с лъжичка шипков мармалад. Тогава пропях. Първата песен, която изпях пред микрофон (на около 5-годишна възраст) бе за „зайчето с трънчето в петичката” – още ми е жал за него! Пеенето ми бе много по-забавно и приятно от мъчителните безкрайни часове пред пианото. Моите родители много слушаха музика – Франк Синатра, Луис Армстронг, Ела Фитцджералд … (тези имена научих доста по-късно, разбира се). И с такава музика ме приспиваха. А когато не слушаха музиката на други – създаваха своята“, спомня си Казасян и признава, че е започнала да свири на пиано от 5-годишна. „Няколко години по-късно продължих да уча в софийското музикално училище ударни инструменти. Тогава срещнах проф. Добри Палиев, от когото научих много за музиката и за живота въобще. Той се превърна в един от най-важните хора в моя живот.

Докато учех в музикалното училище, свирих в няколко симфонични оркестъра. Бях солистка на младежки биг бенд, с който имах шанса да обиколим половината свят. По време на следването ми в Музикалната академия специализирах камерна музика в Италия. Скоро след това започнах да работя с моя братовчед Христо Йоцов, който е един от най-талантливите музиканти, които познавам. С него записахме 6 албума и продължаваме да работим заедно“, казва още Хилда.

С голям сантимент и любов говори Хилда за своя невероятен баща Вили Казасян. Преди няколко години тя създаде и спектакъла „С музиката на Вили“, с който изнесоха десетки концерти и грандиозен спектакъл в зала 1 на НДК. За този период Казасян разказа в последното си интервю за „Телеграф“: „В началото, когато подготвях премиерния концерт, който беше в зала 1 на НДК и с Христо Йоцов избирахме коя от толкова многото и фантастичната музика на баща ми да влезе в този въпрос, аз близо три месеца живеех в две паралелни реалности. Едната с живота и усещането ми към баща ми, когото аз обожавам, и другия си е битовият живот, който живеем в момента. В началото беше страшно емоционално за мен.

Връща ме в най-хубавите ми спомени в целия ми живот, защото аз целия си съзнателен живот съм прекарала с татко си и огромната ми любов към него. В началото ми беше много трудно и много силно емоционално, но вече, когато минаха първите няколко концерта и това започна. Тази програма пожъна голям успех и мисля, че тепърва ни предстоят доста концерти, само да се нормализират нещата“. Певицата споделя, че никога не си е представяла живота си без музика и може би, ако някога живее без нея, ще бъде изключително нещастна.

Хилда Казасян е майка на прекрасна дъщеря на име Надежда-Мари. Изпълнителката казва, че не знае каква майка е, но предполага, че е симпатична. „Трябва да я питате нея. Факт е, че с дъщеря ми имаме прекрасни отношения и вкъщи никога не се е повишавал тон. Мен Господ ме дари с едно изключително мъдро, интуитивно, умно дете, което страшно много улесни ролята ми на родител. Аз за разлика от нея имах едни много буйни тийнейджърски години и съм си мислела, че слава на Бога, Господ ми прати едно различно от мен дете в тази възраст.

Не знам иначе дали щях да се справя. Искам да благодаря на милата ми майчица, че ме е изтърпяла в този целия период“. Хилда Казасян споделя, че е изключително спокойна в своето ежедневие и най-много обича да си седи вкъщи. „Хората може би не знаят, че обичам и да стоя сама със себе си. Никога не може да ми е скучно, так се чувствам прекрасно“. Затова и по-леко е успяла да прекара дните на изолация, въпреки че й е било много тежко да не се вижда с майка си – за да я предпази.

„Аз съм човек, който търси винаги доброто и много силно се надявам, че след това време и този стрес, пагубен за страшно много хора, ще излезнем малко по-различни. Това, което аз си вадя като извод, че бихме могли да обръщаме много повече внимание на качеството, отколкото на количеството. Ние, забързани да вършим много неща на ден, незнаейки къде си, как си, в един момент качеството неминуемо пада за сметка на количеството. Надявам се, че този период ни даде шанса да видим, че може нещата да се случват по малко по-различен начин, да обръщаме повече време на детайла, за който нямахме никакво време. И да видим, че щастието в живота е много по-пълно, ако отделим и мъничко време за себе си и лекичко попритихнем и забавим този щур темп, в който бяхме преди това.

Хилда Казасян споделя, че предаването „Като две капки вода” за нея е един голям празник. Певицата следи най-много за артистичността на участниците в техните превъплъщения. Самата тя доказа през първия сезон на „Като две капки вода”, че е добра в преобразяването с изпълнението й като Лайза Минели, а през втория сезон беше отличена за най-компетентен коментар.

Юбилейният десети сезон на любимото предаване за звездни преобразявания превзе ефира на NOVA на 14 февруари и продължава да радва феновете всеки понеделник. Редом до Хилда в журито са още Юлиан Вергов и Димитър Ковачев – Фънки. Всяка седмица към тях се присъединява и различна гост-звезда, която също ще оценява звездните превъплъщения.

С Васил Петров и Теодосий Спасов представят Светът на киното в музика

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 града. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови заглавия като "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", филмите на Чарли Чаплин и много други. Следващата дата от турнето е на 7 април в Ботевград. На сцената излизат и едни от най-добрите джаз музиканти в България - Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията е подготвена специално от Васил Каркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов. Премиерата на тази програма е в Плевен на 3 февруари, в зала "Съгласие". "Светът на киното в музика" се реализира след "Да послушаме кино" с популярни теми от български филми, представени в близо 40 града.