0

Б рад Пит съди бившата си жена Анджелина Джоли, че умишлено се опитва да "нанесе вреда" на него и интересите му в тяхната винарна Chateau Miraval, пише ЕТ.

В нов съдебен документ в Лос Анджелис, адвокатът на Пит твърди, че Джоли е продала нейната част от винарната на руския олигарх Юри Шефлър, като целта й била да навреди на участието на бившия си съпруг в компанията. 

Пит за първи път съди Джоли за продажбата на нейните акции на Miraval още през февруари и поиска парични обезщетения, съдебни разноски и продажбата на Miraval от Джоли на Шефлър да бъде анулирана. 

В тези последни документи адвокатите на Пит твърдят, че „Джоли се е опитвала да нанесе вреда на Пит“ и твърдят, че тя „знае и възнамерява, че Шефлър и неговите филиали ще се опитат да контролират бизнеса, който Пит е изградил, и да подкопае инвестицията на Пит в Miraval“. 

„Лозето се превърна в страст на Пит – и печеливша, тъй като Miraval, под ръководството на Пит, се превърна в глобален бизнес за милиони долари и един от най-ценените производители на розе в света“, твърдят документите. 

„Междувременно Джоли не допринесе с нищо за успеха на Миравал. Вместо това тя позволи на Пит да налива пари и да влага собствен капитал в бизнеса, разчитайки на правото на съгласие, което тя му дължи, и правото на първи отказ, което нейният бизнес дължеше на неговото“, пише още.

Новите документи твърдят, че след като е придобил дял в Miraval, Шефлер – собственикът на SPI Group, международен консорциум за продажба на алкохол – твърди, че „стартира враждебно поглъщане на бизнеса с вино, дестабилизирайки операциите на Miraval и търсейки достъп до Miraval на поверителна и защитена информация в полза на неговото конкурентно предприятие“.

„В нарушение на споразумението на страните, Джоли се опита да принуди Пит да си партнира с непознат и още по-лошо, непознат с отровни асоциации и намерения“, се казва в документите, като се твърди, че Шефлър „също поддържа лични и професионални отношения с хора във вътрешния кръг на Владимир Путин“.

„Пит – чрез значителни финансови инвестиции и дългогодишен капитал – изгради изключително успешен семеен бизнес. Съответно Miraval нарасна значително от 2008 г. насам и сега струва стотици милиони долари“, твърдят документите. 

„Междувременно Джоли не се е върнала в Miraval, откакто подаде молба за развод през 2016 г. Джоли преследва и след това осъществи предполагаемата продажба тайно, като умишлено държи Пит в неведение и съзнателно нарушава договорните права на Пит“, се твърди в делото. 

Според него на Пит през февруари, 58-годишният актьор също твърди, че според условията на развода им, който беше финализиран през 2019 г., двойката има „взаимно разбиране“, че никой от тях не може да продаде интереса си в винарна без съгласието на другия. 

Миналия юли, в отделен иск, когато Джоли отиде в съда, тя каза на съдия, че е постигнала споразумение да продаде своя дял на неназовано лице, което Пит се съгласи да разгледа през септември. 

Въпреки това, Пит твърди, според тяхното "взаимно разбиране", че ще му бъде дадено правото на първи отказ, което той твърди, че не му е дадено от Джоли. 

Според документите, когато Пит разбрал през октомври, че компания, наречена Tenute del Mondo - дъщерно дружество на компанията за водка Stoli Group - контролирана от Шефлър - купил нейния дял във винарната, той бил шокиран.