Х ристо Петков - това е новият злодей на българското кино. Актьорът прави запомняща се роля в третия пълнометражен филм на Виктор Божинов - „Бягство“, който вече може да бъде гледан на голям екран.

Героят на Христо е идеалният антагонист - суров, пресметлив, хитър, нечестен, лицемерен и злобен убиец, и въпреки всичко това у него има и нещо човешко - бори се за своята истина, независимо че тя го води към дъното. Но пък има чувство за хумор. „В „Бягство“ играя човек, роден и израснал в Родопите, който в миналото е имал проблеми с наркотиците, преодолял ги е и сега работи в комуна, където отговаря за наркозависими“, разказа пред „Телеграф“ актьорът.

Чамла

„Бягство“ е по-различен от предишните два филма на Виктор Божинов, но наситен със същата емоция и голяма любов към киното. Трилърът е сниман в родопското село Чамла - най-високото село в България на 1650 м надморска височина. Сценарият, дело на Деляна Манева ("Мисия Лондон"), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се местят в Чамла - обезлюдено селище високо в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение. Филмът задава много въпроси, чиито отговори всеки сам намира за себе си, а основният е закодиран във финалната сцена.

Дебют

Дебют в игралното кино прави младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля на Дани. Пред „Телеграф“ той сподели, че много се е притеснявал как ще се представи и благодари на Виктор Божинов, че му е подал ръка. Надява се, че не го е подвел, и се радва, че останалите актьори - Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Димитър Сулев и Венцислав Сариев, които имат повече опит от него, много са му помагали през цялото време. Водещата женска роля е поверена на актрисата Диана Димитрова. Тя влиза в образа на Марго - млада стюардеса, която се прибира в България, за да види мечтата на сестра си за живот високо в Родопите, но всичко предстои да се обърка, а в центъра на събитията да попадне именно тя. „Харесвам, че образът, който изградихме, казва повече с малко думи и че дори гласът ми във филма звучи различно. В една от сцените Марго споделя на Дани, че нищо не й липсва в живота, но има нещо, което остава недоизказано. Реално какво точно се е случило с нея, зрителите могат само да интерпретират по свой начин. Тя е от онези жени, които говорят с присъствието си. Борбена е, разчита предимно на себе си и има изострено чувство за справедливост. На финала на филма Марго задава най-важния въпрос, който всеки един човек е длъжен да си зададе в определен момент“, казва Диана за героинята си. Специално участие в лентата взима френският актьор Беноа Марешал, който пристигна в София за премиерата на филма. Историята е заснета перфектно, пресъздава цялостната концепция на режисьора и носи у зрителя нужната емоция. Оператор е Антон Бакарски, който работи в тандем с Божинов от години, а приятелството им е доказателство за това, че щом има хармония - има и чудесни резултати.

Композиции

Музиката за трите пълнометражни филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“ и най-новият „Бягство“ е дело на композитора Петър Дундаков. По негова покана в саундтрака на „Бягство“ се включва и световната звезда Лиса Джерард. Освен за българската продукция в последните две години тя е записала и вокали за един от най-награждаваните и касови филми за 2021 - „Дюн“ на Дени Вилньов.

„С Лиса работихме заедно по последния албум на хора на “Мистерия на българските гласове”. Това бележи запознанството ни и първата творческата колаборация. Когато започнах да пиша музиката за „Бягство“, търсейки характера на музиката в някои от епизодите на филма, пред мен изникна нейният глас. В съгласие с режисьора Виктор Божинов и продуцента на филма Галя Тонева реших да я поканя да участва в записите на филмовата музика. Благодарен съм за това, че тя се съгласи и записа вокали в няколко пиеси от саундтрака на филма. Процесът на работа беше много интересен, тъй като заради строгите противоепидемични мерки в Австралия се наложи всичко да стане дистанционно. Аз пращах парчетата оттук, а тя записа вокалите в Австралия. Впоследствие ги смесихме финално в студио тук“, споделя Петър Дундаков. Заедно с композициите на Петър Дундаков в най-новия филм на Виктор Божинов се включва и белгийската група TaxiWars с две парчета. В една от любовните сцени е включена и авторска песен на българските изпълнители Александър Логозаров и Павел Терзийски.