К нига по книга издателство „Лист” стана на 5 години и отбелязва рождения си ден с изложба и 30% намаление на заглавията от каталога си. Стартът на празненствата започна с откриването на експозицията „РазЛИСТи класиката”. В продължение на месец тя представя оригинали и копия на илюстрациите от български художници към творбите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”.

Книга по книга издателство „Лист” стана на 5 години и отбелязва рождения си ден с изложба и 30% намаление на заглавията от каталога си. Стартът на празненствата започна с откриването на експозицията „РазЛИСТи класиката”. В продължение на месец тя представя оригинали и копия на илюстрациите от български художници към творбите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”.

Селекцията, чийто двигател е главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова, се превърна в емблема за издателството и му донесе най-престижните отличия в областта на книгоиздваването „Златен лъв” и „Христо Г. Данов”. „Илюстрациите могат да имат живот и извън книгите”, коментира тя.

Сред включените в експозицията картини са фантазиите на Дамян Дамянов, родени от срещата с „Приказки 1, 2, 3, 4” от Йожен Йонеско и „Слонът и домашният котарак” от Йосиф Бродски, на Алисия Санча към „Момчета” от Антон П. Чехов, на Капка Кънева към „Железния човек” от Тед Хюз, „Влак” от Никола Вапцаров и „Кухнята на госпожа Черешова” от Силвия Плат, на Калина Мухова към „Иван Глупака” от Лев Толстой, на Анжела Минкова към „Юнакът и драконът”, на Свобода Цекова към „Пердето на бавачката Лъгтън” от Вирджиния Улф, на Сотир Гелев към „Чиракът магьосник” от Гьоте, на Ина Христова към „Коледата на едно дете в Уелс” от Дилън Томас и „Гаргите от Белокруша” от Олдъс Хъксли, на Вяра Бояджиева към „Прекрасната Касандра” от Джейн Остин и на Тоня Горанова към „Лападунди и тънкофини” и „Страната на хилядите желания” от Андре Мороа.

Това е втората изложба под мотото „РазЛИСТи класиката”. Първата беше през 2018-а и показа задочните диалози на осмина художници от различни поколения с автори като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Е. Е. Къмингс, Анатол Франс, Оскар Уайлд, Валери Петров, Марк Твен. Участници в нея бяха Любен Зидаров, Чавдар Николов, Юлиян Табаков, Мила Янева-Табакова, Свобода Цекова, Капка Кънева, Милена Вълнарова и Дамян Дамянов.

Освен на изложба, между 6 и 12 септември „Лист” кани в шатра №38 на Алеята на книгата пред НДК, където всички книги ще се продават с намаление от 30%. Отстъпката важи и за сайта www.listbooks.bg през целия септември.