О перата „Атила“ влиза в Чинията на Бузлуджа. Това е една от идеите, които бяха представени от директора на старозагорската държавна оперна трупа Огнян Драганов.

Целта е класическата опера да излезе от залите и да бъде реализирана на места, които не се свързват с това изкуство, но могат да привлекат интереса на различна публика, обяви Драганов. Заедно с изнасянето на спектакъла „Атила“, е предвидено и заснемането на пълнометражен филм сред обстановката на монумента на връх Бузлуджа.

Верди

Освен това операта на Джузепе Верди, която е посветена на нашествието в Италия и нейното опустошаване от хуните начело с вожда им Атила в средата на V век, ще посети и Чирпан. Идеята е тя да бъде представена сред пространството на изграждащия се и все още недовършен над 4 десетилетия културен комплекс в центъра на града, който впоследствие ще бъде разрушен, за да бъде построен на същото място съвременен културен и бизнес център. Намеренията са спектакълът да бъде видян от меломаните на 5 август, а месец по-късно за празника на Чирпан да се проведе и класически концерт под диригентската палка на старозагорския митрополит Киприан.

Заложена за тази година цел е и изнасянето на друга световноизвестна опера на Верди – „Трубадур“. Тя е създадена по драмата на Гарсия Гутиерес и била изпълнена за първи път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. В България пък била поставена през 1914 г. През настоящата година идеята на Огнян Драганов е да пренесе „Трубадур“ сред промишления пейзаж на откритите рудници в енергийния комплекс „Марица-изток“.

Бродуей

За третата постановка на Верди – „Отело“ на Античен форум, се преговаря със световноизвестните тенори Роберто Аланя и Джанкарло Монсалве. Присъствието на Желко Лучич в ролята на Яго пък вече било потвърдено. Наред с това директорът на старозагорската държавна оперна сподели, че съвсем скоро трябва да започнат репетициите за мюзикъла „Парижката Света Богородица“, който ще бъде направен по стандартите на Бродуей. За целта е поканен работилият там 15 години хореограф Марио Пеаца, режисьор ще бъде Виолета Горчева, а декорите и костюмите ще са на младия Денис Иванов. Според предварителните планове премиерата на мюзикъла трябва да бъде на 20 май.

През лятото пък на стадион „Берое“ ще се състои спектакъл на предизвикалия истински фурор с премиерата си в НДК балет „Сънят на Пилат“. В три поредни вечери в първите дни на септември Държавна опера – Стара Загора ще изнесе и спектакли на сцена „На брега на древния Севтополис“ край язовир „Копринка“. Те ще се реализират с финансовото съдействие на казанлъшката община.