0

А ктьорът и фотограф Владимир Карамазов, който има опит и като тв водещ, се изправя срещу колегата си Камен Донев в надпреварата за „Икар“ за главна мъжка роля в тазгодишното издание на наградите за постижения в театралното изкуство, организирано от Съюза на артистите.

Владимир Карамазов е номиниран за ролята си на Кандидата в "Опашката" от Захари Карабашлиев на режисьора Явор Гърдев, поставена в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен. Камен Донев ще се бори за статуетката с превъплъщението си в ролята на Сирано дьо Бержерак в едноименното представление от Едмон Ростан на режисьора Стоян Радев, част от репертоара на театър "Българска армия". За водеща мъжка роля е номиниран и Александър Митрев за "Бартълби" от Хърман Мелвил, реж. Марий Росен, център за неформално образование и културна дейност "Алос".

За водеща женска роля номинираните са три дами. Ива Тодорова за "Ива е онлайн" от Ива Тодорова, на режисьора Стоян Радев в Театър 199. Спектакълът е с три номинации ИКАР за драматургичен текст, главна женска роля и режисура на Стоян Радев! "Много се радвам! На 14 февруари ще има извънредно представление в Театър 199 поради големия зрителски интерес, заповядайте!“, споделя номинираната Ива във Фейсбук.

За „Икар“ в категорията се бори и актрисата Койна Русева за ролята си на мъжкия персонаж Воланд в "Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър "Николай Бинев".

Спектакълът е номиниран в цели 5 категории, включително за поддържаща женска роля на Рая Пеева (заедно със Стела Ганчева за Натали в "Само час спокойствие" от Флориан Зелер, реж. Антон Угринов, Сатиричен театър и Христина Джурова за Констанца Вебер в "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна), за поддържаща мъжка роля за Красимир Недев (заедно с Александър Узунов за Портиера в "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг, реж. Крис Шарков, театър "Азарян" и Севар Иванов за Агатон във "Федра сияйната" от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, театър "Азарян"), за режисура на Николай Поляков (заедно със Стайко Мурджев за "Укротяване на опърничавата" и Стоян Радев за "Ива е онлайн") и за музика за Асен Аврамов (заедно с Калин Николов за "Опашката" и Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал" по Фердоуси, реж. и сценарист Елена Панайотова, театър "Азарян").

Редом до Ива и Койна в категорията за водеща женска роля стои и името на любимата жена на актьора Иван Бърнев - Маргита Гошева за ролята й на Катерина в "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив.

За драматургичен текст номинираните са "Господин Нощ" от Яна Борисова, "Ива е онлайн" от Ива Тодорова и "Кастор. Портрет на неизвестното" от Явор Гърдев.

За постижение в кукленото изкуство номинираните са Веселка Кунчева и Мариета Големехова за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в "Прегаряне" по идея на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора; Мила Коларова и Румен Гаванозов за актьорски екип в "Малката нула", сценарий и режисура Мила Коларова и Румен Гаванозов, Столичен куклен театър и фондация "Горе на дървото"; дебют за актьорски екип и режисура в "Лукчо" по Джани Родари, Бранислав Нушич, Валери Петров, Ръдиард Киплинг, реж. Ваня Борисова, театър "Ателие 313".

За куклен спектакъл номинираните са "Бомбето" по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова, Държавен куклен театър - Пловдив, "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро" - Ямбол и "Малката самовила", драматизация Славчо Маленов, реж. Албена Георгиева, Общински куклен театър - Благоевград.

Носителите на наградите ще бъдат оповестени по традиция на 27 ноември, Международният ден на театъра, на церемония в Народния театър.

Както всяка година събитието ще се излъчи от БНТ. Тази година номинациите в категориите за драматичен театър са определени от комисия в състав: доц. д-р Румяна Николова - театровед, доц. д-р Венелин Шурелов - сценограф, д-р Зорница Каменова - театровед, Василена Радева - режисьор, Боян Арсов - актьор, Михаил Шишков-син - композитор, Спас Спасов - консултант техническо осъществяване; номинациите в категориите за куклен театър са определени от комисия в състав: Нина Димитрова - актриса и режисьор, Румен Угрински - актьор, Юлияна Войкова-Найман - сценограф; Наградата ИКАР за изключителен принос към театъра се определя от Управителния съвет на Съюза на артистите в България. Наградата ИКАР за чест и достойнство се определя от председателя на Съюза на артистите. Всички останали номинации са определени от съответните гилдии към Съюза на артистите.

Председателят на съюза Христо Мутафчиев сам съобщи на пресконфереция вчера трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство - за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, и за изключителен принос в областта на българския театър - за режисьора Асен Шопов. Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство - на Кирякос Аргиропулос.

„Бурята“ на Народния се бори в две категории

Актрисата Жаклин Даскалова и спектакълът „Бурята “ по Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън са единствените номинирани от Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от трупата.

Жаклин Даскалова е номинирана в категорията „Дебют“ за ролята си на Миранда в „Бурята“. За наградата тя ще се изправи срещу Георги А. Богданов и режисьора Димитър Илиев - за Shopping And Fucking от Марк Рейвънхил ("Ялта арт рум") и Елица Йовчева - за режисурата на "Жената е рибя кост" по Йордан Йовков ("Сити марк").

„Бурята“, чиято премиера беше по празниците, е номиниран в категорията за „Майсторско техническо осъществяване“. В категорията са още два театъра - Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна - за "Амадеус", и драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив - за "Коприна".