0

В реме е за шоу! Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще завладее Пловдив за цял месец. Той започва на 28 април и ще продължи до 29 май, като в тези дни се провеждат две поредни издания, съобщиха организаторите.

Откриващо събитие е огненият моноспектакъл "Другото лице" на Даниана Коева. То ще започне в 21 часа на площад "Хисар капия" в Стария град.

Фестивалните дни на деветото издание на 6Fest включват огнено цирково представление с дервишки танц, танцово-огнен парад, спектакъла „Корени", базиран върху българския фолклор и други.

Юбилейното десето издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest ще представи 20 събития, от които 16 работилници и открити класове и четири спектакъла. Първата част уъркшоповете са посветени на цирковото изкуство и карнавала - за живи статуи, клоунада, жонглиране, пантомима, куклени номера, акробатика, въртене на огън, работилници за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони, за изработване на кукли.

Втората част открити класове са танцови с участието на пловдивски групи - за хип-хоп и брейк танци.

Основната програма на 6Fest представя два мултижанрови циркови спектакли - на пловдивската циркова група Combino Project на 20 май и на Пътуващ театър "Скрин" на 21 май.

За първи път в 6Fest ще вземе участие и група за исторически възстановки - "Първи Италийски легион" от Свищов, който ще представи епизоди от тракийската и римската епоха и късната Античност.

Събитията от 6Fest са с вход свободен.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивалното издание е Община Пловдив. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата.