0

К инематографичен екип на Walt Disney, който избра плажа на „Паша дере“ край Варна за снимки на своята нова продукция, разбуни духовете на местните, които приеха строежа на декор за филма като поредното ново незаконно строителство.

Във варненските Фейсбук групи бяха разпространени снимки и видеа, които бяха коментирани като началото на края на един от последните диви плажове по родното Черноморие.

Оказа се обаче, че обектът, разположен на плажната ивица на „Паша дере“, е само декор за кинопродукцията на Walt Disney.

От районното кметство в „Аспарухово“ информираха, че декорът е дървен и ще бъде премахнат след края на снимките.

Според организаторите, филмът ще се снима в периода 14 май - 16 юни и на други площадки, сред които са Пристанище -Варна, Каварна и Шабла.

Cлед разговор с организаторите на продукцията стана ясно, че тъй като плажът е държавна собственост, за изграждането на временния декор на „Паша дере“ има разрешение от Министерството на туризма.

Информирани са още Областна управа - Варна, РИОСВ, Регионалната дирекция по горите, Община Аврен и „Морска администрация“.

Филмът е с работно заглавие „Crossing“ и разказва историята на американската плувкиня Гертруд Едерле, която на 6 август 1926 г. става първата жена, преплувала Ламанша.