0

Д ва месеца преди да отпразнува 70-та си годишнина (роден е на 5 август 1952 година в елховското село Мамарчево) актьорът ще премине по червения килим в Стара Загора и ще засади своя фиданка въввече оформилата се край оперния театър звездна липова горичка. Ритуалът датира от 2013-а година, първа в засаждането бе Мария Статулова, а година по-късно към нея се присъедини италианецът Джанкарло Джанини.

В липовата горичка свои дръвчета имат , Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019) и Владимир Пенев (2020). Фестивалът ще започне на 28 май и ще продължи до 3 юни като конкурсните ленти и съпътстващата програма ще бъдат напълно безплатно представени за меломаните, припомня Ралчева и поздрави за именния ден специалния гост Тя припомня, че Мамалев е възпитаник на ВИТИЗ, завършил е класа на проф. Енчо Халачев, а дебютът му на сцената на народния театър „Иван Вазов“ (той играе там и до днес) е бил в ролята на Апрянин от „Сенки“ на Михаил Салтиков-Шчедрин. Запомнящата му се физиономия се появява на големия екран в началото на 70-те години, първата му лента „Като песен“ е заснета през 1973-а, а десет години по-късно идва филмът „Оркестър без име“ на Людмил Коралов, който го превръща в истински любимец на публиката заедно с актьори като Велко Кънев и Павел Попандов.

С тях през годините Мамалев реализира едно от най-гледаните хумористични тв -предавания НЛО.Над 45 са изиграните от него роли на големия и малкия екран, успоредно с това не спира да се превъплъщава в образи на театралната сцена. За избора на лауреатите девето издание на „Златната липа“ ще разчита отново на международно жури с председател проф. Анри Кулев, сред членовете му са бившата дългогодишна журналистка от BBC, изявяващата се като продуцент, композитор и сценарист британка Фиона Хоу . Сред членовете са още унгарската режисьорка Кристина Грошан, писателят – актьор от Ирландия Марк О’Халоран и младият латвийски писател и продуцент Матис Кажа.

Петимата ще имат трудната задача да определят носителите на наградите сред десетте селектирани ленти от България, Белгия, Франция, Унгария, Дания, Испания, Италия , Австрия, Сърбия и Хърватия. За първи път в конкурсната програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ влизат два български игрални филма:„Януари“ (2021) по едноименната пиеса на Йордан Радичков с режисьор Андрей Паунов и „Жените наистина плачат“ (2021) на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова, чиято премиера беше на фестивала в Кан. На снимката Изпълнителният директор на кинофестивала „Златната липа“ зарадва на именния му ден актьора Георги Мамалев с новината, че предюбилейно ще засади липова фиданка в звездната старозагорска горичка на 28 май