0

К ралица Елизабет Втора присъства на първото голямо събитие от честванията на 70-ия юбилей от възкачването й на британския престол, съобщи Франс прес.

Тя беше на финалния спектакъл от традиционното конно състезание, провеждано в Уиндзор. Специалното шоу, наречено "Галоп през историята", събира 500 коня и 1300 артисти. Сред качилите се на сцената бяха Том Круз, Хелън Мирън, Катрин Дженкинс.

Любителка на конете, британската кралицата се появи усмихната, придвижвайки се с бастун по червения килим.

След като през есента Елизабет Втора имаше здравословни проблеми, които доведоха до настаняване в болница за една нощ, публичните й изяви бяха значително ограничени. Кралицата, която е на 96 години, беше заразена и с новия коронавирус през февруари.

В края на спектакъла актьорът Омид Джалили се пошегува, че е благодарил на кралицата, че е избрала събитието пред откриването на парламента миналия вторник.

Тогава тя беше представлявана за първи път от престолонаследника принц Чарлз и това бе възприето като знак за прехода в британската монархия заради проблемите със здравето.

Заради трудности с придвижването и по съвет на нейните лекари, Елизабет Втора се отказа от традиционната реч за новата парламентарна сесия. Това се случи за трети път в рамките на 70-годишното й управление.

Отсъствието й отново повдигна въпросите дали тя ще присъства на големите чествания на платинения юбилей, планирани за началото на юни.

Неделното вечерно шоу беше част от престижните конни състезания, на които Елизабет Втора се появи изненадващо в петък. 

Няколко от конете й взеха участие в надпреварата, включително Балморал Лея - петгодишна сива кобила, която победи и по-късно се окичи с шампионска корона.

gettyimages

gettyimages