0

Г олямата актриса Гинка Станчева е закъсала с крака, призна на 90-годишния си юбилей на 15 юни самата тя.

Именно заради болежките е спряла да излиза на сцената. „Уж се оправя кракът ми, но положението все още е много неприятно. Докато имам този проблем, няма как да играя. Хубавото поне е, че не мога да се оплача от друго. Благодаря на Господ и на хората, които продължават да ми дават сили“, казва лъчезарната любимка на няколко поколения. По случай кръглата й годишнина организаторите на наградите „Златно перо“ й присъдиха отличието, но на церемонията отиде да го получи дъщеря й Ермелина Пейчева, за да не натоварва проблемния крайник.

Мома

Тя признава, че направо не може да повярва, че е станала на 90 г. Смята, че ако нямаше здравословните проблеми, щеше да е в кондиция и на сцената и нямаше да се чувства на толкова, тъй като работейки, се чувства по-пълноценна. Звездата от „Любимец 13“, по чиято картичка от 6 стотинки въздишаха хиляди мъже, днес се страхува да се види в огледалото. “Погледна ли се, не мога да повярвам на очите си. Казвам си, че това не съм аз. А какви снимки имам, как съм изглеждала някога! На всички фотографии съм съвсем натурална, нямам дори туш. Дълго време дори в театъра не се гримирах. Слагах едно червило и готово. Сама си правех и косата. В представлението „Неродена мома” ролята изискваше героинята ми да бъде с изкуствени мигли. Едвам издържах да го изиграем и да ги сваля“, споделя Гинка Станчева.

Втора младост

През 2022 г. се навършват точно 30 г., откакто актрисата е пенсионирана от Младежкия театър. „Беше ужасно! Имах чувството, че ще се самоубия. Не можех да живея без театъра и любимата публика“, връща лентата назад любимката. Но минало известно време и Екатерина Генова я поканила за гост в популярното й предаване „Ах, тези муцуни“, което се оказало преломно в кариерата й и започнала втората й младост. „След като ме гледал, бизнесменът Димитър Барбуков се впечатлил и ме покани в театъра, който искаше да направи. Зарадвах се от сърце, че отново ще бъда на сцената. Господ ни го прати от небето този човек! Събрахме се с колеги, пенсионирани като мен в разцвета на силите си, и създадохме трупата. Тогава се срещнах и с Коко Азарян, който режисира фантастичната първа постановка в театър „Барбуков”- „Може би на покрива има кон”. Представянето й беше в Пловдив. Зрителите половин час ни пляскаха и не ни пускаха да си тръгнем“, спомня си още звездата.

Инжекция

Гинка Станчева казва, че на 90 може да съжалява за много неща, но не бива. „Трябва да мисли за онова, което му носи радост, щастие. След като започнах да се снимам във филми, имах толкова много срещи с хора из цяла България. Уважението и обичта им са важни за мен. Хубавото отношение не може да те остави равнодушен. Имам огромен архив от снимки и като ги разглеждам, съм изумена от ролите, които съм изиграла през годините и на сцената, и пред камера. Щастлив човек съм“, споделя вместо равносметка актрисата. Тя иска да я запомнят усмихната и с добротата и желанието да помага. „Такава ми е природата, а и семейството ми така ме е възпитало. Винаги съм се стремяла да бъда ведра, дори когато животът ми не е бил лек. Съпругът ми почина, но се усмихвах, въпреки че сърцето ми плачеше. Израснала съм без баща... Никога не съм искала да създавам на хората тъга. Така ни учеха и в академията - казваха ни: „Може да си болен и да ти е зле, но на сцената трябва да си бодър и здрав!”. Играла съм във „В полите на Витоша” на П. К. Яворов в Благоевградския театър с 40 градуса температура. В антракта лекарят ми слагаше инжекция и веднага след това излизах усмихната пред публиката“, добавя юбилярката.

Спала в кралско легло

С филмите и спектаклите си Гинка Станчева е обиколила света и пази незабравими истории в спомените си. Тя е звезда в първия български филм „Земя“, който е представен на фестивала в Кан. С него БНТ почете юбилея й, като го излъчи в неделната киновечер отново. По този повод актрисата си припомни, че лентата е имала премиера и в Румъния. „Там две вечери спах в кралското легло в Букурещ. А като гостувахме в Италия с детското представление на Младежкия театър „Храбрият шивач” оркестърът свиреше при влизането ни в залата. Всички ахкаха изумени от вида и дрехите ни. Казваха, че сигурно страната ни копае злато, щом артистите й изглеждат по този начин. След това в италианската преса написаха: „Добре, че дойдоха българите, та да ни покажат как се прави изкуство за деца”, казва актрисата. Тя е ходила с писателя Валери Петров на седмицата на българския филм в Куба, където изкарали цял месец. „Фидел Кастро два часа и половина ни държа на стадиона, където щяхме да изпопукаме от жега. Валери Петров тогава си направи шапка от вестник, за да предпази главата си от горещината. На Нова година се изкъпахме и в океана с него“, добавя тя.

Графиня и Жулиета сред върховете й

За дългогодишната си артистична кариера Гинка Станчева е изградила стотици образи както на сцената, така и на екрана. Но кои от тях приема за своите най-добри образци? Ето отличените: „Докато бях по разпределение в Благоевград, изиграх графинята в „12-а нощ”, Мила във „В полите на Витоша”, Есмералда в „Парижката Света Богородица”, Жулиета в „Ромео и Жулиета”. След това дойдох в София и имах още много прекрасни роли. Изиграла съм почти целия репертоар на Шекспир. И в телевизията изпълнявах откъси от „Хамлет”. Тя е категорична, че за да направи един образ, й коствало много безсънни нощи. „Случвало се е дори да вървя по алеята до дома ми, да си казвам текстовете и да преживявам сцените. Веднъж си помислих, че ако ме види някой така, ще реши, че имам психически проблем. Аз просто живеех денонощно с работата си. Успееш ли да развълнуваш публиката, си щастлив. Но има и хора, които подценяваха професията ни и питаха: Е, хубаво, де, ама какво работите?“, казва актрисата.