0

П ървата победителка от „Златният Орфей“ Мими Николова е гонила с пиле със зеле известния фотограф Евгени Димитров като дете. Това разкри самият той на откриването на изложбата си „10 г. джаз история на София“. Именно на събитието му певицата отпразнува рождения си ден в компанията само на музикални легенди.

„Мими е голяма приятелка с майка ми и заедно са ме водили на море. Когато я видях преди време, й припомних как двете са ме преследвали по пясъка с порция пиле със зеле. Предизвикателство е да си част от това поколение, което е на границата между епохите. Познавам тези хора, но познавам и най-младите и това създава усещане, че си богат. Повечето джазови музиканти не се заразяват от тежката звездомания и това прави общуването с тях още по-приятно“, споделя шефът на Булфото. „Майка му беше балерина и съм й ходила на гости в Плевен, работили сме заедно на морето, откъдето е и тази история, беше много злояд“, добави пред „Телеграф певицата.

Басейн

Повече от 40 души са й позвънили по телефона да й честитят рождения ден до старта на събитието, като повечето са музиканти. „Емилия Маркова обикновено ми се обажда първа рано сутрин, но този път нещо се е замотала, та ми звънна по обяд. Споделих й, че наскоро пях в Борисовата градина на концерта „Един ден джаз“ и там млада певица изпълни нейната песен „Вечерна боса нова“. Добре беше, но като нея никой не може да я изпее“, сподели Мими. Трима певци поотделно са й изпели на уше прочутата американска песничка Happy Birthday - Димитър Йосифов, Тодор Върбанов и Даниела Станкова. „Мария Априлова ми се обади от морето, на вилата си е в Лозенец, беше край басейна, но каза, че още е студено и я е страх да се потопи във водата. Благодарна съм за честитките на Маргрет Николова, Снежина Темелкова, Надя Ботева, Румяна Коцева, на нейната ученичка Мими Гавазова, Сийчето Цанкова - дъщерята на Йосиф Цанков, Здравко Петров от националното радио, д-р Свиленов, близки ми се обадиха от Гърция, а довечера ще се чуя и с Нина Светославова от Канада - тя обикновено ми звъни към 23 ч, когато при тях е 16:30 ч. следобед“, каза още Мими Николова.

Сиртаки

Животът й е музика и дори на достолепната си възраст продължава да бъде част от най-значимите културни събития. Самата тя подготвя свой рецитал с пианиста Петър Железаров на открито в двора на къщата музей Дечко Узунов в София в средата на юли. „Снощи бях на страхотен концерт в зала 1 на НДК. Американската група „Постмодерн Джубокс“ направо ме разби. Три певици са, пеят убийствено, абе американска работа. Интересното беше, че като влизахме, отвън играеха сиртаки, а след концерта забавата продължаваше с рокендрол танци. Преди това пък бях за два дни във Варна, на фестивал на музикантите от Добруджанския край. Видях се с приятелки, които иначе, въпреки че живеят в един град, не могат да се съберат. Много хубаво си изкарахме. Даже ми викат - няма ли да дойдеш на море. Пък заради пандемията аз вече 2 г. не съм била и обмислям да отида на почивка в любимата ми Варна“, разказва певицата.

Гледачка предрекла смъртта на баба й

Мими Николова е родена на 30 юни - точно в средата на годината, и то в средата на денонощието. Самата тя никога не се е интересувала сериозно от хороскопи и предсказания, по някой път ги чете във вестника от чисто любопитство. Така е възпитана от майка си, която й разказала любопитна история: „Тя отишла със своя съученичка в Драгалевци при много известна врачка. Но не за да й гледа, а просто за компания. Чакали на опашката пред вратата заедно с другите хора. По някое време врачката излязла и се разходила между хората. Най-неочаквано се спряла пред майка ми и й казала: „На теб няма да ти гледам“. Как е разбрала, че не вярва в такива работи, не знам“. Певицата помни и такъв случай от детството си - за баба си, на която е кръстена: „Баба Мария и дядо Никола, който работеше в железницата, бяха на баните в Хисаря. И там са били при популярен гадател. Той казал на баба: „Ти догодина ще умреш“. А тя е била само на 55. Но действително на следващата година почина, преди да навърши 56. С дядо са били на черква, връщат се у дома и сядат да играят на дама. Докато дядо й казвал: „Бих те, бих те“, тя наистина в този момент издъхнала. Така че според мен не е много хубаво да се знаят такива работи, за да не си внушиш и да ти се случи после“.

Петър Ступел я прекръстил

Големият композитор Петър Ступел е кръстник на девойката Марийка Николаева в естрадния бранш. Той я избира още като ученичка да запише песента „Замълчи, замълчи“, която е композирал за филма „Любимец 13“ с Апостол Карамитев и Гинка Станчева. Мелодията заедно с лентата днес са се превърнали в култови, а на екрана записът звучи, докато двамата актьори снимат най-страстната целувка в родното кино. На същата сцена в Борисовата градина много пъти след това Мими Николова ще я изпълнява през годините, включително и последно само преди броени дни. Тогава обаче тя не е и подозирала за големия успех, който я чака. Тъй като е била дребничка на ръст, са я качили върху маса, за да стигне до микрофоните по време на записа в първо студио на радиото. „Кръстена съм на баба ми Мария, но тогава беше на мода да имаш буквата „к“ в името за късмет и затова нашите са ме записали Марийка. Баща ми е Николай и съответно съм Николаева, но Петър Ступел ме кръсти Николова, че Николаева му звучало много сложно. В началото ме наричаха Мери, после Мими, а сега всички ме знаят като Мими Николова. Това обаче по някой път ми създава проблеми, тъй като разни чиновници се заяждат, като видят, че в документите пише Марийка Николаева“, каза изпълнителката на „Калиакра“, „Когато луната изплува“, „Беата“ и дузина други естрадни евъргрийни.