0

Л егендарната режисьорка Ласка Минчева не може да пие вода сама. Това разкри пред „Телеграф“ племенникът й – актьорът Атанас Михайлов. „След инсулта тя е парализирана вече изцяло и нито може да се храни сама, нито да пие вода. Сляпа е и с двете очи, може само да слуша. Има една приятелка – Вера, която живее на третия етаж под нея. Много е мила жената, всеки ден ходи при нея, чете й вестници, гледат заедно телевизия, за да не се откъсва от социалния живот“, разказва Наско.

Самоубийство

Самият той всеки ден също ходи при нея и е поел изцяло грижите за болната си леля. „От моя телефон й набирам някои приятелки да си говорят, макар че и те вече не чуват. На много хора е помогнала, а приятелите, на които е мислила, че може да разчита, са й обърнали гръб. Като всяка жена и тя се отчайва отвреме навреме и говори за самоубийство, но според мен не би го направила. Мъчно й става, като разбере, че някой неин колега от БНТ е починал. Скоро идва екип от телевизията да я снима и покрай това тя малко живна“, споделя още роднината й.

Издръжка

Това, което в момента прави Ласка Минчева щастлива, са рехабилитациите. „От това има най-много нужда. Човекът, който я раздвижва, идва по 2-3 пъти седмично, защото само толкова мога да си позволя, тъй като взима по 50-60 лв. на посещение. Има и жена, която се грижи постоянно за нея, тя ми е 1500 лв. месечно, освен това си вървят сметките за ток и парно, лекарства. Тя е диабетик и всеки ден трябва да й се бие инсулин, така че си изисква сериозна издръжка. Нейната банкова сметка е блокирана, тъй като преди години Гарелов е взел един заем, който се е водел на името на дъщеря й Вихра, която почина, и сега си искат парите от леля. Така че всеки лев ни е от помощ. Има възрастни хора, които пращат по 5-10 лв. от сърце, което е много миличко, но когато е в нейната сметка, те не стигат до нея, а при съдия-изпълнители. Затова трябва да се изпращат до моята сметка и бих искал да ви благодаря, че я публикувате“, каза Атанас Михайлов.

Получи инсулт на последното си море през 2017 г.

 Получи инсулт на последното си море през 2017 г.

Лошо

На 12 януари Ласка Минчева навърши 80 г., а със здравето го закъса още преди десетилетие. Захарната болест й се появила в мига, в който разбрала, че напуска принудително националната телевизия, на която е отдала живота си. „Чух, че съм в списъка на творците, които ще бъдат съкратени. Направо отидох в кабинета на генералния директор и го попитах дали е вярно. Той ми отговори „Да, но за вас е по-добре, защото вие сте ценни кадри и навсякъде ще ви търсят за работа, пък ще ви и плащат повече”. Докато сляза до първия етаж, ми стана лошо по стълбите, а в кафето се оказа, че веднага съм качила кръвната захар и тръгнаха проблемите”, разказа преди години пред „Телеграф“ режисьорката. После започва постепенно да губи зрението си. Първата операция на дясното й око бе в Окръжна болница, след което тя се ожали: „Като в небрано лозе съм. Виждам всичко все едно през много гъста мъгла. Легнах на операционната, за да ми махнат външните кръвоизливи, но се оказа, че има и вътрешни, под ретината. Докторите бяха шокирани, като откриха, че зениците ми са изгорели отвътре. В телевизията още преди години е станала белята от лазерите, които уж ползваме за хубаво. Тогава усещах болка в главата, по цяла седмица ме държеше, но не предполагах, че е в очите. Това отражение през годините се засили. Ние мислим, че е диоптер, а то какво се оказа”.

Млада и хубава

 Млада и хубава

Още сънува Хачо

Покойният вече режисьор Хачо Бояджиев е учителят на Ласка Минчева в телевизията. Той я взима да отговаря за звука на неговите продукции, после я прави свой асистент, а малко по-късно я хвърля в дълбоките води сама да режисира концерти и спектакли. „Имам най-хубави спомени, но до ден днешен се будя в съня си от неговия крясък „На трета камера!!!”. Стряскам се. Имала съм един фрапиращ случай с него. По-скоро за целия екип. Снимахме „Макбет”. Тежка постановка. Целият екип беше полудял. Актьорът Любомир Киселички, лека му пръст, идваше пиян-залян още в 2 часа през деня. Снимаме и никой не може да му помогне с текста. Все пак не е свободен текст. Тежък текст. Започнахме да му ги пишем на големи картони репликите. Да ги държим до камерите и да си го чете. В съседното студио снимаше Асен Траянов, лека му пръст. Нещо сатирично. Комедия. И там заради това, че Стефан Данаилов не си научил текста, асистентът Кокаланов, който беше и на двете студиа, му пишеше по същия начин текста на картони. Снимаме ние Любомир Киселички доволно пийнал, вживява се в ролята, чете и чак на третия дубъл Хачо се усеща и вика: „Тоя какви говори? Какви си ги измисля?". А Кокаланов, като бързал, разменил двата картона с текстовете”, разказва режисьорката.

Зов за помощ

Ако искате да помогнете на Ласка Минчева може да го направите с банков превод

Сметка в ДСК: BG21STSA93000026724764

Атанас Тодоров Михайлов - племенник на Ласка Минчева

Телефон за връзка: 0888 974 096
Email: nas.mihaylov@gmail.com

43 г. снима програмите на БНТ

 43 г. снима програмите на БНТ

Племенникът й Наско Михайлов я наследи в професията

 Племенникът й Наско Михайлов я наследи в професията