0

Г еврек си е купил с първите пари, които е изкарал като фризьор, бащата на прическите у нас Кръстю Капанов, който в края на 2021 г. отпразнува 80-годишния си юбилей. „Работил съм за стотинки, чакал съм някой да ми даде 10 стотинки, за да мога да си купя геврек. Работих по 8, по 12 часа, стига да ми позволят. Мен работата не ме уморяваше. Живял съм много трудно, мога да кажа, че съм започнал от нищото, но имах желание да се трудя“, признава днес най-именитият ни коафьор.

„Честит 80-годишен юбилей на "Бащата на дамските прически" в България стилист Къци Капанов. Той и още няколко ентусиасти промениха визията на българката, вкараха западно влияние още през 60-те години на миналия век, следяха всичко, което идваше като модни тенденции от Париж и Милано. Къци обучи и цяла плеада млади коафьори, които печелеха различни награди на престижни модни конкурси. Както и самият той! Здрав да си ни, бате!“ - така тв легендата Ники Кънчев честити празника на стилист №1. По случай юбилея една от дългогодишните му ВИП клиентки - вицепрезидента втори мандат Илияна Йотова, му връчи държавен знак на признание за изключителния му принос в изкуството.„Тръгнал като обикновен чирак, с невероятния си талант да твори красота, Стилист Капанов разнесе славата на България по цял свят. Не запази своята дарба само за себе си - щедро я раздава на своите ученици“ - с тези думи Йотова му поднесе плакета. „Вие притежавате уникалното качество да виждате красотата във всеки детайл и да помагате на всеки от нас да открие своя стил. На България са нужни повече хора като вас, които надмогват собственото си его и работят за другите и за страната си“, се обърна вицепрезидентът към стилист Капанов и изтъкна, че успехът му се корени в това, че не се примирява с клишето, а вечно търси новото. Капанов подчерта, че приема високото отличие като изключително признание към малкия и средния бизнес в България. „Вие доказвате, че не стоим встрани от вниманието на държавата“, отбеляза той. „Благодарен съм на много колеги - ICD-BG, на вицепрезидента на България Илияна Йотова, на партньорите си. Бих искал младите колеги да тръгнат по пътя, който съм извървял. Благодаря на Нова телевизия и "На кафе" за това, че отразиха моя юбилей“, написа още коафьорът.

Един от най-скъпите подаръци за юбилея му направиха внуците Макс и Пол, като му изпратиха специална, ръчно изработена от тях празнична картичка. Кръстю я показа на приятели и почитатели във Фейсбук и възкликна: „Колко мило“. След празниците той отиде при дъщеря си Деси в Германия, за да празнува и с тях. Фризьорът се похвали, че е завел наследниците си да играят боулинг. „След щателно проверка паспорт и сертификат ми сложиха и печат“, разкри той и добави: „В момента съм в Германия. Навсякъде са безкомпромисни - ресторанти, магазини, учреждения... без сертификат не може да се влиза никъде. Тези, които нямат, могат да си направят безплатен тест, който важи само за деня. Така тези, които не са имунизирани, ще предпочитат да се имунизират“. От български производител е получил уникална кутия шоколадови бонбони, за които каза: „Ммм няма такива на света! По-вкусни бонбони няма. Това се казва бутик! Обиколил съм света. Брюксел, хапнеш ли един - няма спиране“.

Капанов е световен шампион по фризури от 1985 г. и носител на командирския орден на „Интеркоафюр - Мондиал”, присъждан за изключителен принос в развитието на фризьорското изкуство в световен мащаб. Той е основател и собственик на една от най-луксозните и успешни вериги за фризьорство в България. Към професията го насочва майка му, която си мислела, че има връзка с рисуването. “Впоследствие разбрах, че има връзка, защото ако един фризьор не съумее да направи прическа за съответното лице, това означава, че той прави шаблон. При първите ми стъпки подхождах с голямо уважение, с голяма отговорност към това, което правя“, казва Къци. Той започва да работи като фризьор през 1958 г. Постепенно започва да се появява по местни конкурси, а през 1988 година печели първия златен медал за България на световно първенство за фризьори. Сега той самият прави международен фестивал в България, а неговото училище е обучило стотици млади наследници.

 

Най-младата партизанка го пуска в чужбина

За да тръгне да показва таланта си по коафьорските състезания по света, е голям проблем. „За да отида, трябваше да съм партиен член, а аз бях малък. Аз се класирах първи в национален конкурс в тези години и трябваше да представим социалистическия лагер (тогава се редувахме - Полша, Русия). След победата трябваше да замина за Полша, но не ми дадоха изходна виза. Казаха ми, че нямали нужда от мен. Как да нямат, като аз съм се класирал на първо място? Оказа се, че партийният секретар е казал: „Този няма да ходи, аз ще отида на негово място”. Беше тежко за изживяване. След този случай много страдах. Питах се с какво съм по-зле от всички останали, та не мога да отида в чужбина. Тогава имах клиентка - Елена Лагадинова (най-младата партизанка), която беше в ЦК на БКП и тя гарантира за мен. Разрешиха ми да замина за Париж за три месеца. Когато минаха 2 месеца и 29 дни, се върнах, защото беше много страшно - ако някой гарантира за теб и не се върнеш. След това пак трудно ме пускаха, но все пак успявах да работя в чужбина. Когато работех навън, не си купувах парцали, а списания, инструменти“, спомня си Капанов.

 

Учениците го предават

Въпреки че е дал всичко за своите ученици и служители, стилист Капанов е преживял и много предателства. Едно от най-големите е от главната редактор на списанието му „Коса и стил“. „Тя работеше на щат при мен и ми го открадна. Изтича десетгодишният срок на патента и идва уведомление от Патентното ведомство. Тя отива, регистрира го на свое име. Съдих я, разбира се, такива неща се случват и на Запад“, споделя фризьорът. Другата му драма е с неговия ученик Милен Василев, който оспорва качеството на обучение в неговата занаятчийската камара. „Той работеше в един от моите салони, подготвяше го Васил Атанасов, един от най-добрите фризьори в България. Имаше даже нещастен случай с него - силна буря отнесе къщата му, която се намира в покрайнините на София, цялата беше се срутила. Ние всички му събрахме пари, за да възстанови щетите от бурята. Казвам го, защото човек много бързо забравя откъде е тръгнал. Василев, вместо да продължи пътя, по който в началото го насочих, изведнъж забрави, че натам е развитието“, с горчивина споделя ветеранът на прическите.