0

Л идерът на култовата руска рок група ДДТ Юрий Шевчук бе обвинен в "дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация", след като по време на концерт в Уфа произнесе антивоенна реч от сцената.

"Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове напоридния наш Цезар. Родината – това не е г*зът на президента, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината", каза той на сцената на 18 май.

След това Шевчук е разпитан от силите за сигурност, пише Радмир Усаев, директор на продуцентския център „Радус“ в Уфа.

"Веднага след концерта служителите на реда се насочиха към бекстейджа, изолираха Юрий Шевчук от групата, като дори не позволиха на директора на групата да влезе, и в продължение на час водиха разговор за изминалия концерт, неговата насоченост и изказванията на Шевчук за войната и родината", пише той.

Първоначално полицаите искали да задържат Шевчук, но след това просто му дали да подпише протокол и си заминали. "За какво става дума, можете да се досетите сами", пише Усаев, без да уточнява други подробности.