У никално платно с изображение на Исус Христос с трънения венец получи примата на българската естрада Лили Иванова от художника Ставри Калинов. Артистът направил жеста по повод 81-я роден ден на певицата днес.

Уникално платно с изображение на Исус Христос с трънения венец получи примата на българската естрада Лили Иванова от художника Ставри Калинов. Артистът направил жеста по повод 81-я роден ден на певицата днес.

„Подарък от големия български худжник Ставри Калинов, по случай рождения ми ден! Скъпи приятелю, благодаря ти за божествения свят и вечността, в които се докоснах чрез твоята картина!“, написа с благодарност изпълнителката на „Ветрове“, след като публикува снимка на картината във Фейсбук стрницата си.


Платното е рисувано преди 15 години


разкри пред „Монитор“ авторът му. То вплита в себе си много символи като лястовицата, земното кълбо, които препращат към послание за вечност, съдържа минало, настояще и бъдеще в едно. Именно заради това Калинов е избрал това свое прозиведение, с което да зарадва приятелката си. „Картината е рисувана с нова технология, която на никого не разкривам, тя е революционна, дава неизчерпаеми духовни възможности“, сподели още художникът. Платното е много голямо, височината му е 1,30 м и се е наложило Ставри Калинов да го носи пеша от галерята си на бул. „Цар Освободител“ №6, защото не влязло в колата му. „Спираха ме хора и ми викат: „Дай да я купя“, с усмивка сподели творецът. Но картината била жест предназначен за Лили, която за него е „една много интересна жена, уникален човек“. „Това е животът – събуждаш се и той ти прави жест – Бог-жест-венус (живот)“, обяснява мотивацията си униканият творец и признава, че освен рождения ден на примата, повод да направи този жест към нея е и предстоящите й големи концерти. „На никого до сега не съм подарявал от тези картини.


Никой в България не притежава такава, само Лили


Имам само няколко продадени в чужбина“, дебело подчерта Ставри Калинов.

Във вчерашния ден Лили Иванова получи по традиция много подаръци и още повече цветя не само от свои фенове, но и от първите хора в държавата. С букети, разбира се предимно с бели цветя както тя предпочита, се разписаха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Илиана Йотова, председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министърът на културата Боил Банов, депутатът Димитър Главчев, кметът на родния й град Кубрат, Русенска община, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който я поздрави и в личния си фейсбук профил. Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати бяла орхидея на певицата и поздравителен адрес, в който пише: „Днес сме изправени пред предизвикателство, което ни поставя в позиция, в която трябва да преосмислим ценностите си и да бъдем още по-силни и единни. Вярвам, че и в тези трудни времена, Вашите незабравими песни ще ни радват и ще ни давват сили да го преодолеем по-лесно.“

Само преди ден примата обяви и новото си начинание – първият немузикален филм, който тя продуцира. Лентата се казва „Тайната снимка“, а негов режисьор е Мартин Карбовски. Проектът ще види бял свят след падането на извънредното положение. В него Лили Иванова отговаря на въпроси на 10 журналисти и разказва неразказвани истории.По традиция та се събира само с близки приятелки у дома. „Рожденият ден трябва да е специален. Аз избирам или седем или девет, това са числата, които са моите приятели, едни и същи. Не обичам фойерверки, дъндании“, разкри миналата година, навръх 80-тата си годишнина Лили. Най-вероятно обаче, тази година примата ще се въздържи от празненства.


960801-1

Картината на Ставри Калинов


960801-2

Примата беше отрупана с цветя. Кметът Йорданка Фандъкова я дари с бяла орхиделя и мили думи