0

Л или Иванова е возила майката на игумена на Гигинския манастир Никанор с мерцедес. Докато двете дами пътували с немския звяр към центъра на София, примата на българската естрада е споделила, че са я обрали след турне във Франция. Най-мъчно й било не за парите, бижутата и картините, а за специален чифт обувки, които й подарил френски музикант. 

Това сподели пред „Телеграф“ архимандрит Никанор. Той допълни, че майка му Киранка Делева, която всички наричали Тики, и Лили Иванова се познавали още от сестринското училище във Варна. 

„Майка ми е учила за акушерка, а Лили Иванова - за медицинска сестра. Близостта им е била и по друга линия, че са от един край. Освен това и двете са били в танцовия състав на сестринското училище. Майка е била танцьорка, а Лили е свирила на акордеон“, разказа още Никанор.

По думите му едно време семейството му живеело в София в блока на Татяна Лолова и Асен Гаргов на ул. „Персенк“ 34. През 1977 г. Тики и сестрата на игумена Илияна тъкмо слизали от апартамента им, който бил на третия етаж.

Пред входа заварили примата, която тъкмо оставяла с красивия си мерцедес Асен Гаргов. Двете се заговорили и певицата предложила да ги откара към центъра на София. „Сестра ми Илияна ми разказа случката, която й оставила траен спомен, а е била още малко момиченце тогава.

Докато шофирала, Лили казала на майка ми, че тъкмо се е прибрала от второто си гостуване във Франция. Посрещнала я много неприятна изненада - апартаментът й на ул. „Оборище“ бил обран.

Взели й картини, ценности, накити, 5000 лева и едни обувки, които й подарил френски музикант“, спомни си Никанор.

Тогава певицата заявила: „Ни ме е яд за картини, ни за бижута, а за обувките“. И до момента сестрата на Никанор не пропуска концерт на примата. Другият голям фен на примата, свързан с отец Никанор, е градинарят на Гигинския манастир бай Данчо. „Той пък е съученик на Лили, но с една година по-голям от нея. И двамата са от Кубрат. Разказа ми, че едно време баща му се скарал с даскала и затова го оставили да повтаря класа. Така попаднал в един клас с певицата. Споделял ми е, че е била много прилежна ученичка и пишела много красиво“, разказа игуменът. Както той и семейството му, така и бай Данчо са сред най-големите фенове на Лили Иванова.