0

П рекрасната Соня Йончева очарова публиката в Мадрид с изпълнението си в операта “Сиберия“ (Сибир – б.а.) на Умберто Джордано снощи в Кралския Театър. Тричасовата творба от 1903 година бе показана за първи път в Испания, след краткия си успех в “Ла Скала“ (Милано) в началото на 20-ти век е изпаднала в забвение след 1930 г. Именно гласовитата пловдивчанка и съпругът й Доминго Хиндоян, който дирижира операта, я популяризират от година заедно с няколко други забравени. 

Творбата по либрето на Луиджи Илика, базирана на новела на Лев Толстой, бе изпълнена като концерт, а Йончева бе сюблимна в ролята на красивата куртизанка Стефана с виртуозно пеене с огромен звуков диапазон, тръгвайки от ниска база към извивки с най-високо възможно “до“ и заслужено бе аплодирана след всяка своя ария. 

Златка Замова

Отново в драматична роля и любовен триъгълник, оперната ни дива развълнува с таланта си и пя блестящо, макар с настинка няколко дни и сутринта - с висока температура. Соня стоически издържа, за да сияе най-много, дори пред именитите колеги Мурат Карахан   (Василий, тенор) и Джордже Петеан (Глеби, баритон). 

Зрителите се насладиха на разнообразна музика от нежни лирични любовни мелодии до драматични кресченда, тътен описващ суровия затворнически труд в Сибир, руски традиционни мотиви и православно-църковен хор, майсторски вплетени от Джордано.  

Златка Замова

“Композиторът Джордано е наричал “Сиберия“ свой скъпоценен камък, вложил е всички свои умения и знания за композиция в нея. За мен е много специална, предложихме я на Кралския театър в Мадрид, защото е много компактна, сподели уникалната Соня снощи, преди да отпътуват за Франция. - Преди време със съпруга ми Доминго започнахме да опитваме да възродим забравени опери в Монпелие, постепенно се появи интерес към тях от различни театри. Искаме да направим също “Ирис“ и “Федора“ - друга моя любима, в Мадрид може би догодина. 

Засега нямам планирано участие в България, искам да продължа с концертите след тези в Пловдив и София, защото много ми хареса комуникацията с българската публика. Искам да докарам много мои мили колеги като Брин Терфел и Виторио Григоло, вероятно догодина, защото усещам, че хората все още са чувствителни след COVID-пандемията и във време на войната“, допълни Йончева.