0

Г олемите ни актьори Георги Мамалев и Христо Гърбов ще се изправят в своеобразен дуел за Големанов. Това е един от най-популярните театрални образи след Бай Ганьо - на вманиачения за министерско кресло от прочутата комедия на Ст. Л. Костов, превърнала се в една от коронните роли на незабравимия Георги Калоянчев.

Почитателите на Мелпомена с нетърпение очакват да видят как ще представят Големанов любимците от „Клуб НЛО“ и „Комиците“ - дали ще се придържат към познатата трактовка, или ще изненадат с нов прочит. Пръв това ще направи Христо Гърбов още на 17 януари на сцената на Русенския театър. Оттам обявиха, че възобновяват своята дейност през новата година, като програмата през този месец включва три спектакъла. Сефтето ще направи „Големанов“, а след това на 22 януари е „Образцов дом №6“ с Мая Бежанска и Филип Аврамов - режисьор е Орлин Дяков, сценографията и костюмите са дело на Виолета Радкова, а музиката е на Пламен Мирчев - Мирона. Програмата до края на месеца включва и спектакъла "LOVID-19" - по Анна Бужинска. Постановката и сценографията са на Евгения Явашева. Участват актьорите Ивайло Спасимиров и Кристиана Ценкова.

„Големанов” се завръща и в афиша на Народния театър „Иван Вазов“. „Репетициите вече започнаха“ - това каза в ефира на „Събуди се” по NOVA актьорът Георги Мамалев, който ще изиграе главната роля. Постановката е с режисьор Стоян Радев. „Събрали сме много хубав актьорски състав. Ще представим постановката след 20 март. Мечтата ми беше да изиграя именно Големанов. Гледах как големият Калоянчев го представя. Другата роля, за която много копнеех, беше чиновникът в „Сако от велур”. Успях да изиграя тази роля преди години отново на сцената на Народния театър”, обясни актьорът.

Още една култова роля на Калата ще оживее отново - този път в Сатиричния театър, а премиерата е на 14 февруари. Постановката е дело на актьора и режисьор Николай Урумов, който я прави по случай 150-годишнината от публикуването на пиесата „Криворазбраната цивилизация“. Самият той преди години е играл главната роля на Маргариди в постановката на режисьора Димитър Шарков, а поколения зрители помнят в този образ Калата от тв мюзикъла на Хачо Бояджиев. Сега като ухажора на Анка ще видим Кирил Ефремов, прочул се като Тишо Близнака от крими сериала „Под прикритие“.