0

Д иректорът на Народния театър Мариус Донкин връща в афиша на първата ни сцена един от култовите спектакли на Александър Морфов „Хъшове“, видя „Телеграф“.

Плакатът на постановката се появи в рубриката „Предстоящо“ на сайта на трупата. Засега обаче няма обявена дата, показа справка в програмата за голямата сцена до края на март.

Последно „Хъшове“ трябваше да се играе на 13 септември м.г. като част от фестивала „Театър пред театъра“, посветен на 100-годишнината от загубата на патрона на трупата Иван Вазов. Представлението обаче не се състоя, като режисьорът обяви, че спира своите спектакли, докато Донкин е на шефския пост в Народния. Той обясни, че конкретната причина е отказът на директора да отпусне време и място за възстановителни репетиции за спектакъла, който не е игран две години. Обосновката била, че „Диана Добрева е пред премиера и ще репетира усилено“.

„Тази гавра е с цел ние сами да се откажем от възможността да изиграем спектакъла, лишени от нормалните и необходими репетиции за възстановяването на спектакъла и да прехвърли отговорността върху нас!!!“, обясни в емоционалното си обръщение към колегите Морфов. Последното представление на „Хъшове“ бе през февруари 2020 г., а след обявяването на пандемията заради коронавируса заглавието не е включвано в афиша. Мотивите на директора са съобразяване с противоепидемиологичните мерки и заради тях се програмираха спектакли с възможно най-малко актьори.

Докато почитателите на големия режисьор чакат насрочване на датата за „Хъшове“, директорът на Плевенския театър Васил Василев ги зарадва с хубава новина. Александър Морфов поставя там „Антигона“, а премиерата е планирана за 20 април.

Новият спектакъл ще бъде върху версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл – „но всеки, който познава театъра на Морфов, знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите“, отбелязват от театъра. „Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост – гласи анонсът. – Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока. Достатъчно е да си спомним представлението му „На ръба“. Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най-красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко“.

Васил Василев е един от четиримата кандидати за директор на Народния театър в конкурса, който тече в момента, и изборът на Морфов да постави ново заглавие при него може да се приеме като подкрепа към него.