0

„Матрицата“ възкръсва за колосалната сума от $200 млн. и четвъртият филм от поредицата е по кината у нас и по света от 22 декември, сряда.

Тогава голямото чакане свършва и ще стане ясно дали Нео (пак игран от Киану Рийвс) е изпил точното хапче. Самият фентъзи екшън се нарича „Матрицата: Възкресения“.

Отново Нео е изправен пред важния избор кое хапче да избере – синьото или червеното. С „Матрицата: Възкресения“ се завръщаме в свят с две реалности. Едната - на обикновеното ни познато ежедневие, а другата - с това, което се случва отвъд него. За да разбере дали неговата реалност е истинска, мистър Андерсън, когото познаваме като Нео, ще трябва още веднъж да избере.

Двайсет години след събитията от „Матрицата: Революции“ Нео води обикновено съществувание в Сан Франциско. Нарича се Томас А. Андерсън и има личен терапевт, който постоянно му дава сини хапчета. Героят има от време на време странни видения за един друг свят, за жена, която е обичал. Но сините таблетки им противодействат. От време на време среща тайнствена непозната, която много прилича на Тринити – мистериозната жена от виденията му. Но двамата не се познават, дори когато се разминават един с друг. Тогава се появява новата версия на Морфей. Той предлага на Нео избора между синята таблетка, която да продължи да пие, срещу червената таблетка, която ще му открие пътя към истината. Така Нео открива познатия кошмарен свят на машините и бунтовниците. Матрицата е станала много по-добре защитена за атаки след заразяването на агент Смит. А сега тя е и много по-опасна за тези, които се борят срещу нейното господство. Нео се присъединява към въстаниците в отчаян опит за спасение. Въпросът е дали човечеството иска и може ли да бъде спасено.

Няма официално оповестяване колко пари е струвало връщането на екран на един от най-влиятелните сюжети в съвременната култура, но предположенията са, че $200 млн. са най-вероятната сума, като в нея не влизат разходите по реклама. Някои американски медии отиват още по-далеч и направо изчисляват парите на $420 млн., но сериозните експерти отвъд океана твърдят, че по-вероятно сумата е наполовина. Така или не „Матрицата“ вече е факт и е ясно, че е наблъскана с най-модерните спецефекти. В Америка тя тръгва и по стрийминг платформа, където ще бъде 31 дни.

У нас е на форматите 2D, IMAX, 4DX, Dolby Atmos, като съветът за такъв филм може да бъде само един: възможно най-добрият екран, възможно най-добрият звук, останалото е голям компромис за 2 часа.

Това е първият филм от поредицата, след като братята Уашовски станаха сестри. Но е и първият филм, след като Лили Уашовски (преди се казваше Анди) се отказа от проекта. Сестра й Лана (преди беше Лари) обаче се зае с него. Знае се, че Лана е основният режисьор на цялата поредица и сега прави продължението, но без по-малката си сестра. През 2015 г. Лана се изказва категорично, че изобщо не се мисли за четвърти филм, но признава, че има много сериозен натиск за направата му. През 2019 г. официално бе обявено, че вече се работи по този проект от Уашовски. Заради пандемията миналата година снимките няколко пъти бяха прекъсвани. Премиерата официално трябваше да е през май, но сега тя вече е факт и от 22 декември е по кината.