Х еви метъл групата Manowar се постави в епицентъра на скандал, свързан с концерта й в България. Бандата, начело с Джоуи Демайо, трябваше да забие в Пловдив през следващото лято – на 4 юли. По всичко личи обаче, че това няма да се случи, предвид обвиненията, направени от музикантите към организаторите на популярния рок фестивал у нас – Hills Of Rock.

Хеви метъл групата Manowar се постави в епицентъра на скандал, свързан с концерта й в България. Бандата, начело с Джоуи Демайо, трябваше да забие в Пловдив през следващото лято – на 4 юли. По всичко личи обаче, че това няма да се случи, предвид обвиненията, направени от музикантите към организаторите на популярния рок фестивал у нас – Hills Of Rock.

“Manowar е възпрепятстван да свири в България през 2022 г. заради провала на промоутърите да изпълнят договорните си задължения. Българските фенове могат да са сигурни, че бандата ще се върне в тази славна държава“, гласи част от изявлението на групата в официалната й страница във Фейсбук.

Музикантите обещават и изненада на феновете си у нас – в новия им албум ще има и песен, посветена на българските воини. Тя ще носи името The Sword Of Spartacus (в превод – Мечът на Спартак – б.а.), като по думите им тя е кръстена на „известния гладиатор и национален герой“.

Организаторите от българска страна пък се оказаха изненадани от изявлението на Manowar. “Изненадващата информация, която статусът на групата съдържа, е последната, с която и екипът на Fest Team разполага. Научихме я по същия начин, по който и Вие – от социалната мрежа. Опитите ни да се свържем с представители на мениджмънта на Manowar до момента са безуспешни, но ние продължаваме да ги търсим, за да получим нужните отговори“, пишат в обръщение към феновете си българските промоутъри, които стоят и зад Hills Of Rock. От компанията са категорични, че са направили „всичко в своите възможности и планове, за да изпълни адекватно ангажиментите си“ спрямо американската банда. „Абсолютно нищо в комуникацията ни с тях досега не подсказваше за последното шокиращо развитие на партньорските ни отношения“, допълват от там. По думите на представители на Fest Team, ако кореспонденцията между тях и Manowar не получи положително продължение, средствата на феновете от закупените билети ще бъдат върнати „в разумен срок“.

Българските меломани приеха противоречието с известна доза чувство за хумор. В социалните мрежи много от тях се шегуват със статута „национален герой“, който от Manowar дават на тракийския гладиатор Спартак. Според други пък групата е сбъркала датата в България с тази в Испания. Според информация, разпространена от меломан в страницата на Hills Of Rock, именно организаторите в страната на Сервантес били обявили фалит, заради което не връщали парите от закупени билети въпреки отлаганията покрай пандемията. Проверка на „Монитор“ показва, че към момента в графика си Manowar предвиждат да свирят в Барселона. Това ще се случи на 30 юни догодина. Изявата им в България обаче е изтрита от настоящия списък със спирки в турнето им.