0

Р ежисьорът Александър Морфов ще вкара троянски кон в Народния театър „Иван Вазов“.

Това обяви новият директор на трупата Васил Василев пред Площад Славейков. Съпругът на актрисата Рени Врангова вече е назначен за главен режисьор на първата ни сцена и 7 години след последния си спектакъл „На ръба“ ще реализира нов. Той е по „Илиада“ на Омир, а заглавието му е „Троянският кон“. Репетициите започват през декември.

Завръщане

Дотогава ще бъдат възстановени най-касовите му заглавия. „Новият сезон ще започне на 10 септември с „Хъшове“, обяви пред „Телеграф“ новият пиар на Народния театър Велислава Кръстева. Култовият спектакъл се завръща 18 г. след премиерата си и досега изиграни около 350 представления. Причината за дългото му отсъствие е всеизвестна – конфликт с предишния директор Мариус Донкин. Заради това и други спектакли на Морфов спряха да се играят, без официално да бъдат спирани. Сега Васил Василев е планирал да възстанови още две от най-харесваните от публиката негови постановки - „Дон Жуан“ и „Животът е прекрасен“.

Съвет

Освен главен режисьор новият директор е създал и режисьорска колегия, която да се занимава с художественото развитие на театъра. В нея влизат още Явор Гърдев и досегашният щатен режисьор Диана Добрева. И тримата творци са се доказали през годините, като всеки от тях има коренно различен подход на работа. Събирането им в общ съвет събужда любопитство и очакване за нещо ново, дори революционно. Васил Василев наскоро разкри, че в трупата на Народния ще бъде назначен на щат и известен писател, какъвто е имало в първите години след създаването на театъра.

Донков отлага Антигона

Поради неотложни ангажименти на актьора Деян Донков предпремиерното представление на “Антигона“ на 15 юли се отменя, обявиха от плевенския театър. Именно с него Александър Морфов прави своето голямо завръщане в България. Според екипа на спектакъла има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на „Антигона“, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и „Антигона“ е своеобразно продължение на търсенията му в тази посока. Спектакълът е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но античният мит е само отправна точка, защото поривът за свобода и истина не е подвластен на времето. Закупилите билети за 15 юли могат да ги върнат дотогава или в същия срок да ги презаверят за премиерните представления на 16 и 17 септември.

Деян Донков на бял кон в Антигона

 Деян Донков на бял кон в Антигона