0

Б ългаро-унгарското трио "Равногор" издава своя първи студиен албум. Той носи името „Планинско синьо“ и вдъхновен от Равногор и Родопите, съобщава за БТА Светла Кьосева - главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“.

Това ще се случи първоначално дигитално на 25 Март в 19 часа, едновременно в YouTube и в музикалните стрийминг платформи.

„Албумът е опит да документираме невероятните музикални преживявания от Равногор и Родопите през годините, както и да споделим завладяващата музика с хората в Швеция и по света“, споделя един от членовете на триото Нина Грънчарова пред Светла Кьосева и допълва: „Освен да създадем един документ на това време, желаем чрез музиката ни да разкажем за музикалните традиции, които все още живеят и се поддържат по селата из България“.

Музикантите от трио "Равногор" от дълги години живеят и творят в Швеция. Певицата Нина Грънчарова и тамбуристът Михаил Динчев са от България, гайдарят Георги Щубер е унгарец. Триото се сформира през 2014, около музикалния и танцов фестивал „Равногорска Треска“, който Нина и Михаил организират всяко лято в родопското село Равногор.