0

А ктьорите Христо Мутафчиев и Светлана Янчева получиха големите награди за главна женска и главна мъжка роля на шестите награди „Златен кукерикон“, които Сатиричният театър връчва.

Мутафчиев бе отличен за "Плач на ангел“ от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, постановка в Народния театър), а Светлана Янчева за ролята й в "Шекспирин по време на пандемия" от Теди Москов ("Зад канала"). Празникът съвпада с 65-ата годишнина от създаването на Сатирата, а наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев получи Ицхак Финци

Смях

„Човек е суетен и е радостно и си казваш „Я, виж ти, награждават ме на тези години”, сподели актьорът пред NOVA. Познава сцената на Сатиричния театър. Играе там шест сезона - между 1960 и 1966 година. Партнира си с Парцалев, Калоянчев. С времето 88-годишният актьор преоткрил смеха. Сменял сцени, роли и маски. „В професията човек се учи постоянно от критиките на приятелите, режисьорите, за да разбере, че смехът е нещо коварно”, обяснява още Финци. Научил се да се усмихва дори когато всичко изглежда безнадеждно. Гласът му, познат на поколения българи от рубриката "Лека нощ, деца", днес приспива само 4-годишната му дъщеря, която се роди от любовта му с Лиза Боева.

Водещи

Водещи на церемонията „Златен кукерикон“ бяха директорът на трупата Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева, които се появиха с престилки и метли и бяха представени като "задълбочени изследователи в изхвърлянето на боклуци", пише БТА. Наградата за млада надежда получи Ния Кръстева - за ролята й в "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети (режисьор Венцислав Асенов, Младежки театър). Актрисата обаче не бе в залата, както и режисьорът Явор Гърдев - който също бе сред тазгодишните лауреати - за работата му по "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския драматичен театър "Иван Радоев". Наградата за спектакъл бе за "Укротяване на опърничавата" от Шекспир, постановка на Стайко Мурджев в Пловдивския театър.