0

С кебапчета и шопска салата ще почерпят португалския писател Жоао Пинто Коелю, който пристига в България с новата си книга, научи „Телеграф“.

Авторът на „Попитайте Сара Грос“ и „Лудите от улица „Мазур“ ще дойде на 3 юни за Пролетен базар на книгата в София по покана на издателство „Лемур“. Заедно с преводачката на третата му книга „Време за преструвки“ ще посети шатрите на българските издатели, разположени около НДК. 

Холокоста

С по-специален фокус ще бъдат издателства, които имат книги, фокусирани върху темата за Втората световна война и Холокоста, тъй като от години авторът проучва тези въпроси и пише за тях в романите си. Предвидени са и срещи с български писатели, които са посветили творчеството си на тези теми.

Отново в петък Пинто Коелю ще посети различни забележителности от централната част на столицата - като античните разкопки около метростанция „Сердика“, Археологическия музей и храм-паметника „Св. Александър Невски“. А вечерта е предвидено авторът да се докосне и до българската кухня в традиционен български ресторант.

Преструвки

На 4 юни преди обяд писателят ще се срещне с журналисти в книжарница Fox book cafe, а следобед ще разговаря с екипа на Португалския културен институт „Камойш“ и ще разпише книги за библиотеката им. От 18 часа ще се срещне с читатели в Книжен център „Гринуич“, където ще представи най-новата си книга „Време за преструвки“.

Водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова, която направи ексклузивно онлайн интервю с писателя за предаването „Библиотеката“ по БНТ през месец май. Който е пропуснал, на 5 юни около обяд Жоао Пинто Коелю ще бъде и на шатрата на българския си издател в парка пред НДК, където ще раздава автографи. Малко след това ще отпътува обратно за Португалия.