0

А ктьорът Мариан Бачев ще се превъплъти в ролята на директора в творбата на Станислав Стратиев „Балкански синдром“. Премиерата ще е на 14 септември на сцената на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, стана ясно на първата пресконференция на новия ръководител на трупата Боян Иванов.

Покана

„Как попаднах в Русенския театър? Преди около месец Боян ме покани в този нов проект и за мен това беше хвърлена ръкавица, от която аз се възползвах. Обичам да правя неща, различни от това, което правя обичайно. Аз много харесвам Стратиев, играл съм по няколко негови текста, така че той минава през сърцето ми. Надявам се да реализираме не просто един сатиричен текст, не просто една комедия, а да представим дълбочината в творбата на Стратиев“, каза Бачев. Режисьорът Недялко Делчев обясни, че към оригиналния текст са прибавени малки текстове, които Станислав Стратиев към края на живота си е публикувал в някои централни вестници, а след това те са обединени в две книжки.

Ново

„Това са много кратки, малки, есеистични, гневни, често много прозорливи текстове, в които той се опитваше да открие генезиса на българското - защо сме такива, какво у нас е уникално и какво от нашата уникалност не ни позволява да открием онези резултати, които всички толкова много години сме се надявали да дойдат“, допълни Делчев. Диpeĸтopът Бoян Ивaнoв пък oбяcни, чe cлeд „Бaлĸaнcĸи cиндpoм“ cлeдвaт пpoдyĸции ĸaтo „Дoн Жyaн“ нa peжиcьopa Cтaйĸo Mypджeв c двe гoлeми звeзди и „Дoxoднo мяcтo“ нa Mapгapитa Maчeвa. Щe гocтyвa cъщo пpoф. Mapгapитa Mлaдeнoвa, ĸoятo щe paбoти пo пpoзaтa нa Xpиcтo Бoтeв. Hoвa пocтaнoвĸa щe нaпpaви и pyceнcĸият peжиcьop Ивaйлo Heнoв.