0

Р алица Стоянова, която играе сестра на Мария Бакалова във филма „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова, бе избрана за най-добра актриса на фестивала „Златната липа“ в Стара Загора.

Това заглавие е привлякло вниманието и на Съюза на българските филмови дейци, който даде своето отличие на Йосиф Сърчаджиев. Актьорът ветеран играе и в още един български филм от конкурсната програма, напомни председателят на международното жури проф. Анри Кулев - лентата на Андрей Паунов „Януари“, за него бе призът за режисура. Сред деветте конкурсни ленти журито с участие на актьори, режисьори и продуценти от Великобритания, Унгария, Сърбия, Литва и България избра за голямата награда италианския „Три етажа“ на Нани Морети с участието на Рикардо Скамарчо, Маргарита Буй и Алба Рохвахер. За Унгария пък замина призът за главна мъжка роля на Арон Молнар в „Токсикома“ на Габор Херенди. Филмът е в голяма степен биографичен и е създаден по мемоарите на унгарския актьор Дьозо Сабо за начина, по който се е справил със зависимостта си от дрогата.

Носителката на наградата за женска роля от деветото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, актрисата от пазарджишкия куклено-драматичен театър Ралица Стоянова ще се снима в нов филм по култовите „Диви разкази“ на Николай Хайтов.

Новината съобщи директорът на фестивала Магдалена Ралчева, която ще бъде режисьор и на новата лента, чийто снимачен период ще започне през октомври. Сценарият на лентата с работно заглавие „По-малкото зло“ е Юрий Дачев, а зад камерата ще бъде Емил Христов. Ралчева се надява филмът да стигне до публиката в края на следващото лято.

Над 40 нови европейски ленти можаха да видят на три екрана киноманите от Стара Загора и региона по време на петте фестивални дни, прожекциите за пореден път бяха безплатни, а сред гостите бяха известни актьори. Сред представените заглавия беше и най-новият филм на проф. Анри Кулев  „Имало една война“, посветен на Сръбско-българската война от 1885 г. и е по сценарий на Влади Киров. “За мен фестивалите са малки, бели лодки, люшкани от океанските вълни на ежедневието. От всички посоки ни връхлитат и заливат избори, политици, кризи, инфлация, пандемия, война. Скамейките на лодката - фестивалните зали, без да дават пълна гаранция, оставят шанс за справяне със ситуацията. Екипажът - фестивалният екип, цяла година се е готвил за поредната среща с пасажерите - зрители - програма, официална селекция, лектори, уъркшопи, преса. Най-доброто от света на игралното кино... Да му повярваме”, коментира преди старта на „Златната липа“ проф. Анри Кулев, а на финала с леко иронична усмивка отбеляза „Съвременното световно кино е пълно със… сърдитковци. И май всички конфликти идват от случайно подхвърлени интриги. Нека не им обръщаме внимание. Горе главите на всички, на наградените и на тези, чиито филми със сигурност ще получат своето признание на други фестивали!