0

П евиците Дарина Йотова - Дара и Дара Екимова се изправят една срещу друга на наградите на БГ радио. Двете са сред номинираните за една от най-важните категории - БГ изпълнителка. В тяхната компания са още Михаела Филева, Поли Генова и Мария Илиева. Музикалните статуетки ще бъдат раздадени за 21-ви път на 10 юни в зала “Колодрум“ в Пловдив, а повече от 22 хиляди слушатели са гласували в ефира за любимите си песни и изпълнители.

С най-много номинации - общо четири - е Любо Киров. Заглавната композиция на последния му албум „Целуни ме“ е фаворит за БГ песен, БГ текст и БГ видеоклип (режисьор Джийсън Брад Люис), а самият той е сред петимата, номинирани и за БГ изпълнител. С по три номинации са БТР, Дара Екимова, Марианофф, Михаела Филева, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, както и Тото Н. Освен за БГ група БТР ще се борят за приза и в категорията БГ комбинация за проекта си с Кирил Маричков и Валди Тотев от „Щурците“ „Не за мен“, а „Легенда“ на Славчо Николов – и за БГ текст. “Последен дъх“ на Дара Екимова е номинирана за БГ песен, БГ текст (заедно с Искрата) и за видеоклип. Михаела Филева е сред призьорите за БГ изпълнителка, „Ин и Ян“ се бори за албум на годината, а дуетът й с Графа е в БГ комбинация. Стефан Вълдобрев и колегите му са в категорията за БГ група, „Жълт код“ - за албум, а „Голяма работа“ - за БГ песен. Тото е намерил място с цели три проекта - с Дули са номинирани за БГ комбинация, „Изкушение“ със Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ (режисьор Валери Милев) - БГ видеоклип, а „Само ако бях“ с Марианофф - БГ текст. Самият Марианофф ще спори за БГ дебют с Риа, Ника, Яна Николова и Никол.

От 11 май слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаните от тях изпълнители, клип, текст, албум и песен на сайта на БГ радио. Единствената статуетка, която екипът на медията определя еднолично, е специалната награда БГ Вдъхновение на името на „Ана Мария Тонкова“. Отличието е символ за изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика. Тази година ще я получи бардът Михаил Белчев, който миналото лято отпразнува 75-годишния си юбилей.