0

Р ежисьорът Илия Костов търси двойник на Алеко Константинов, когото да снима в новия си филм, обяви пред „Телеграф“ самият той.

Проектът му „Смърт за автора, живот за героя“ е посветен на писателя и най-популярния му литературен образ Бай Ганьо. Той е класиран на второ място в сесията за финансиране на документално кино, в категория за реализация на документален и научнопопулярен филм. „Ще покажем по-нови и непознати неща, загатваме и за странната смърт, която го сполетява. Още е рано, тъй като само два дни минаха, откакто го одобриха, но ще търся актьор, който да изиграе Алеко. За документалното кино е важно да има физическа прилика. Не съм говорил още с проф. Иван Ничев, но ако е съгласен, бих ползвал кадрите на Георги Калоянчев като Бай Ганьо от неговия сериал за БНТ, разбира се, те няма да са повече от 30-40 секунди“, каза още режисьорът на „Време за жени“, „Слънчево“, „Асистентът“ и „Трака-трак“.

Глобус

На първо място в категорията за документален и научнопопулярен филм е класиран „Кучето на Златю“ на режисьорския семеен тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които спечелиха „Кристален глобус“ за „Бащата“. Лентата е посветена на легендарния ни художник Златю Бояджиев, а таткото на режисьора също е голямо име в изобразителното изкуство – Вълчан Петров, което е гаранция, че може да очакваме изключително интересен филм. „Догодина се навършват 130 г. от рождението на Златю Бояджиев и по този повод планираме да го пуснем, но не искам още да издавам сюжета. А ако обясня заглавието, ще разкрия сюжета. Сценаристката Диана Стойкова е млада, но много талантлива“, сподели пред „Телеграф“ Петър Вълчанов. В тройката влиза и „Директна цел България“ - сценарист Димитър Недялков, режисьор Радослав Илиев, който стои зад „Като за последно“ с Мария Бакалова и „Екшън“ със София Бобчева, Пламен Димов и Юлиян Малинов.

Любовница

В категорията за сценарий е класиран „Мара Б. по следите на изгубеното време“ на актрисата и режисьор Боряна Пунчева, която е автор и на сценария. „Става дума за Мара Белчева, но искам да направя сериозен прочит на живота и творчеството й, тъй като той е известен само в жълт план – от тогава до сега за нея се говори като за красавица и любовница. А личността й е малко позната и ще я покажем в контекста на предела на Първата световна и как войната променя хората, а от другата страна – нейната поезия. Аз направих един мъничък филм, посветен на нея, за Фонд „Култура“, та ми беше нещо като генерална репетиция за този. Ще има възстановки, дори съм си харесала една много известна актриса да изиграе Мара Белчева, но засега не искам да издавам коя е“, разказа пред „Телеграф“ Боряна Пунчева. Заедно с нейния проект НФЦ ще финансира развиването на сценария на „Истината.ком“ на Тонислав Христов и „Спасителят“ на Димитър Недялков с режисьор Добромир Чочов.

Хигиенистки

В категория за дебют се класират: „Висшистки – хигиенистки“ - сценаристи Петя Александрова и Теодора Дончева, режисьор Стефан Бояджиев, и „Приказки за нови времена“ – сценарист и режисьор Велианна Кашева. „Да бъдеш роднина на Джон Малкович“ пък е заглавието, което е класирано в категорията за международна продукция. Продукцията е съвместна между Хърватия, Италия и България, като от наша страна е продуцент Мартичка Божилова. Сценарият е на Валентина Маретич и Лука Маретич, който е и режисьор на лентата.