0

С две постановки навръх 31 декември от 19 часа – „Бурята“ на Голяма и „Едни момичета“ на Камерна сцена, ще изпрати годината Народният театър „Иван Вазов“.

В навечерието на новата година пред пълен салон ще играе и трупата на Музикалния театър. В 17 ч. зрителите могат да гледат най-популярната и обичана оперета на Щраус - „Прилепът”. Тази творба на Краля на валса традиционно се играе във всички големи оперни и оперетни театри по света в навечерието на празника. Годината във Варна пък ще започне с музика. На 1 януари от 14 ч. Стефан Вълдобрев ще пее любими песни и ще пие греяно вино с почитателите си на плажа.

Приветствие

Народният театър "Иван Вазов" ще посрещне и новата 2022 г. с премиерния спектакъл "Бурята" на световноизвестния режисьор Робърт Уилсън. Спектакълът ще се играе на 31 декември, в навечерието на новогодишния празник, на Голяма сцена, съобщават от трупата. Участват актьорите Веселин Мезеклиев, Радина Боршош, Жаклин Даскалова, Василена Винченцо, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Пламен Димов, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Константин Еленков, Стефан Къшев, Васил Драганов, Ненчо Костов, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова, Владислава Николова. Билетите за представлението с начален час 19 са на цена между 40 и 80 лв. и са в продажба на касите на театъра. В същия ден и час може да изпратите годината и на Камерна сцена с най-новата премиера на театъра „Едни момичета“ с участието на Иван Юруков, Стефания Колева, Илиана Коджабашева, Ана Пападополу и Бойка Велкова. „Настъпва Рождество Христово, а с него и надеждите за по-добър свят, повече мъдрост и смирение, които да направят живота ни истински и прекрасен! Нека тези коледни празници положат началото на една година, в която здравето, щастието и успехът са ваши постоянни спътници, а радостта от тях – необозрима. Бъдете здрави и силни! Нека дадем част от нашата любов на хората, които всяка вечер влизат в магическото пространство на театъра и очакват среща с радостта от познанието и искрата на истината! Нека това, което правим и мислим, да ни води към нови успехи! Нека духът на доброто и светлината бъдат винаги с всички нас, посветените на прекрасното изкуство на театъра! Нека тази Коледа и новата 2022 година бъдат началото на един мъдър, праведен и хармоничен живот, изпълнен с любов и всеотдайност. Нека всичко, което правим заедно, бъде с настроение и много искреност! Весела Коледа и щастлива Нова година!“, написа настоящият шеф на трупата Мариус Донкин.

Томбола

За зрителите на новогодишния спектакъл на „Прилепът” в Музикалния театър на 31 декември ще има томбола с награди, която ще се тегли по време на маскения бал в двореца на Принц Орловски. Сюжетът в оперетата на Щраус е изпъстрен с комични обрати, които подлагат на изпитание любовта и съпружеската вярност на главните герои Айзенщайн и Розалинда. Участват солистите: Владимир Грудков (Айзенщайн), Олга Михайлова–инова (Розалинда), Христо Сарафов (Франк), Денко Проданов (Принц Орловски), Стефан Петков (Алфред), Добромир Момеков (Фалке), Тодор Велков (Блинд), Исидора Молес (Адела), Ралица Анкова (Ида), Георги-Маноел Димитров (Фрош), Александър Василев (лакей/лесничей), Пламена Михова (Мелания), Николай Димов (Корикон), Румен Григоров (Герхард), Лъчезар Лазаров (Франц), Алексей Римша (лакей). Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Зима

Най-новата постановка на Младежкия театър - „Майстора и Маргарита“, с участието на Рая Пеева и Койна Русева, е предложението на трупата, с което ще изпрати старата 2021 г. на 30 декември. Режисьор на „Майстора и Маргарита” е Николай Поляков, който освен режисьор на спектакъла е отговорен и за драматургичната версия на превода на един от най-изключителните български преводачи – Лиляна Минкова, която за огромно съжаление ни напусна през 2016 г. Малък градски театър ще изпрати годината също на 30 декември с един от най-добрите си спектакли „Зимата на нашето недоволство“ на режисьора Бина Харалампиева с участието на Асен Блатечки, Малин Кръстев и Светлана Янчева.

„Черна комедия“? Сигурно ви звучи познато? Да, ако не сте гледали пиесата на Питър Шафър, то със сигурност сте чували за нея. А сега вече имате възможност да я видите на сцената на театър „Българска армия“ на 30 декември и да изпратите театралната година подобаващо. Една на пръв поглед обикновена авария в електрозахранването поражда куп смешни ситуации и неочаквани обрати, в които са замесени привлекателен млад скулптор (Веселин Анчев), бъдещата годеница (Луизабел Николова), бившата любовница (Евелин Костова), властният баща военен (Георги Къркеланов), един изтънчен съсед (Владислав Виолинов), една пияна стара мома (Анастасия Ингилизова) и богат меценат милионер (Моню Монев - гост). Както във всяка добра комедия и в тази героите се оплитат в смешни ситуации, а недоразуменията в тъмното са причина за още по-комични обърквания.