0

С ветовноизвестният цигулар Роман Ким ще свири в Сливен на 19 май, съобщиха от Симфоничния оркестър в града. Младият виртуоз ще изпълни концерт за цигулка и оркестър № 1 от Николо Паганини под надслов "Мистерията Паганини".

Ким трябваше да излезе пред родната публика още през октомври миналата година, но плановете му бяха осуетени заради пандемията.

Концертът ще ръководи диригентът Константин Илиевски, като в програмата на музикалния празник е включена и Симфония №4 "Италианска" в ла мажор Оп. 90 от Феликс Менделсон-Бартолди.

Роман е от Кьолн и е известен с експлозивната енергия на звука, безупречната техника, чистата красота на тона и заради специалните призматични очила, с които свири. Той постоянно разработва нови техники и устройства, за да осъществи творческите си идеи. Изобретил е нов собствен тип струни, а от 2016 г. учени от Сеул (Южна Корея) и Нойвид (Германия) провеждат изследвания и експерименти на споменатите призматични очила. Предполага се, че те провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата и засилвайки самоконтрола.

Настоящият концерт е включен в програмата на Майските празници на културата "Сливенски огньове".