У ж по традиция българинът е свикнал навръх Нова година да гази в преспи до кръста, да яде луканка с руска салата и да си суши чорапите до камината (в най-добрия случай), но в последните години климатът съвсем не ни дава този празничен интериор и екстериор. Вместо това получаваме нещо средно между късна есен и вяла зима, нито топло, ни студено, не става за ски дори. Затова защо не си решим генерално въпроса с разкаляното време навън, като просто изберем един от двата варианта – сняг или слънце по бански.

Уж по традиция българинът е свикнал навръх Нова година да гази в преспи до кръста, да яде луканка с руска салата и да си суши чорапите до камината (в най-добрия случай), но в последните години климатът съвсем не ни дава този празничен интериор и екстериор. Вместо това получаваме нещо средно между късна есен и вяла зима, нито топло, ни студено, не става за ски дори. Затова защо не си решим генерално въпроса с разкаляното време навън, като просто изберем един от двата варианта – сняг или слънце по бански.

И понеже снегът по рождение не ни е предизвикателство, тази година решихме да проучим как стои въпросът с палмите и пясъка, както и с градусите над 20 - 25 по Целзий. Дори си има ежегодни класации за топдестинации, пълни със слънце. Доверихме се на една такава на престижния вестник The Telegraph, която наистина е пълна с екзотични страни и далечни точки от света. Е, да, подобна ваканция съвсем няма да е евтина, особено по празниците, но пък със сигурност ще създаде незабравими спомени на всички въвлечени.

 

При маорите в Окланд, Нова Зеландия

 

 Снимка George Clerk

Най-големият град в Нова Зеландия – Окланд, освен че е суперекзотично и интересно място за българския пътешественик, носи и специален бонус за нашенците, които изберат да вдигнат наздравиците си за 2020 г. там. Всъщност те ще посрещнат 1 януари с цели 11 часа преди роднините си, останали тук. Окланд е сред първите дестинации, които палят фойерверките, само на 1 час разлика от първенеца Самоа.

Разположен е на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров. Населението му е 404 658 жители, като малко над 10% са маори. Това е гаранция за уникалното разнообразие и смесици от музика, изкуства, занаяти и местна кухня. На езика на маорите град Окланд се нарича Тамаки-Макау-Рау – 

"Девицата със стоте обожатели"

Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена. Представата за града се допълва от слънчевия климат (в момента там е лято), ритъма на полинезийската култура за фон, както и страстта за превъзходна храна, вино и пазаруване. Това характерно за града съчетание е допринесло за начин на живот, който е един от най-добрите в света.

Вулканичният остров Рангитото                                                  Снимка Интернет

 

Наполовина типичен, наполовина морски, Окланд е космополитен град, обграден от очарователен воден свят, осеян с повече от 50 острова и още толкова изгаснали вулкани на сушата. Основан е като столица на Нова Зеландия през 1840 г., но първенството му е отнето само 25 години по-късно от Уелингтън под предлог на по-ключовото му местоположение между Северния и Южния остров. Въпреки това Окланд продължил да процъфтява и днес могат да се видят множество следи от тогавашната му слава, като реставрираните викториански домове, кметството и часовниковата кула, както и фериботния терминал. Наричат го още 

Града на платната

защото има повече яхти и лодки на глава от населението, отколкото в който и да било друг град по света.

Остров Уайхеке е рай за любителите на виното.                     Снимка Интернет

Само за половин час може да се достигне до почти всякакви места, да се плава към някой от островите, да се отиде на поход през тропическа джунгла или на пикник на върха на вулкан, да се дегустира вино в някоя от винарните или да се броди по пустия океански плаж, засипан с черен пясък. И по-конкретно: на остров Рангитото може да изкачите вулканичния конус, а за 40 минути с ферибот ще стигнете до Уайхеке да се излегнете на пуст плаж (един от най-идиличните тук е заливът Онероа) или да се разходите из лозята и да дегустирате на воля. Островът е сравнително гъсто населен, като има и няколко хиляди ваканционни жилища.

  

Сърф на Фуертевентура

Вторият по големина остров от архипелага Канари след Тенерифе е истински слънчев рай, като температурата дори през януари не пада под 20 градуса по Целзий. Площта му е 1659 кв. км, а населението - около 104 000 души, но е един от най-спокойните острови. Столицата е Пуерло дел Росарио, но истинските пътешественици избират крайбрежието и малките селца по протежението на сушата.

Хандия е дестинацията за сърфисти.                                                      Снимки Интернет

Климатът му е уникален, сух и доста ветровит, което го превръща в идеална дестинация за сърфистите. Най-предпочитаното място за тази не толкова далечна за българина точка е южният плаж Хандия, който е и сред най-дивите на острова, където освен състезания за професионалистите с дъските има и класове за начинаещи, но не са най-евтиното забавление, което може да си осигурите. Ако се съобразявате с ограничен бюджет, може да се порадвате на друго необичайно занимание –

сафари с камили

 Грабнахме ли вниманието ви?!

Сафари с камили                                                                                                         Снимка Youtube

 

За да се позабавлявате върху гърбатите животни, трябва да отидете до малкото селце Лахарес и срещу достъпна сума ще прекарате два доста запомнящи се часа из пустините на Фуертевентура.

Несъмнено островът разполага и с истински приказни плажове. Един от тях обаче е твърде „странен“. Наричат го Плажа с пуканките, защото е покрит с откъснали се от близките скали бели корали, които вълните носят до плажа и оформят като пуканки.  Друга перла е Плаяс де Коралехо - рай за всички, които искат да избягат от тълпите, но да се насладят на място като от картичка. Местността около рибарското селце Коралехо разполага и със забележителни запазени дюни, които се простират на площ от 27 кв. м и превръщат зоната в природен парк. Мястото дава още една възможност за забавление – идеални дайвинг точки за всички запалени гмуркачи, пък и за тези, които искат да опитат за пръв път. Коралехо е основна връзка на пътуванията до съседния голям остров Лансароте, който е само на 15 км по вода от Фуертевентура. А крайбрежната зона на селцето пък е гурме рай, където сервират вкусна морска храна и традиционни ястия от канарската гастрономия като набръчканите картофи. Те са варени, но заради това, че са расли във вулканична почва, имат особено грапава структура. Сервират се със специален сос, който е леко лют.

Заради тази гледка към Млечния път ЮНЕСКО включи Фуертевентура в списъка с резервати StarLight.                                                                                                                Снимка Интернет

Този иначе неголям остров дава още една възможност за забавление, а именно 

наблюдаване на звездите

ЮНЕСКО го включи в своя списък с резервати StarLight заради уникалната му гледка към нощното небе. Местната астрономическа асоциация организира дори нощни изгледи с професионалисти астрономи.

Планински туризъм в Кейптаун

Южноафриканската република, и по-специално вторият по големина град Кейптаун, може би не е първата асоциация, която правите, когато планирате новогодишната си ваканция, но се оказва доста практичен избор за едно екзотично пътуване. Първо, защото часовата разлика е малка и няма да страдате от ужасен джетлег, второ – защото температурата не пада под 20 градуса.

Кейптаун е най-южният град в Африка и седалище на парламента на ЮАР, следователно е законодателна столица на страната и е сред най-мултикултурните градове в света.

Разположен на бреговете на залива Тейбъл, също както се казва и забележителната планина в близост, градът се счита за първото европейско селище в Африка, заселено от холандците, но бързо надхвърля първоначалното си предназначение на европейски преден пост с крепостта Добра надежда, превръщайки се в стопански и културен център.

Тейбъл маунтин.                                                                                                     Снимка: Интернет

Първото, което спира дъха, е планината

Тейбъл маунтин

Тя има почти вертикални склонове, влизащи в океана, и плосък връх, откъдето идва името й (от английски „плато“). В двата й края се намират две възвишения – Дяволския връх (Девилс пийк) и Лъвска глава (Лайънс хед). Понякога около планината се образува тънък слой облаци, който наричат „покривката“. На върха на това „плато“ може да се изкачите с живописен лифт, като може да не го хващате от първата спирка (Тафелберг Роуд), която е в града, а да поемете по някой туристически маршрут за разходка, за да се насладите на природата – една от най-богатите флори и фауни в Африка. Ако сте в по-лежерно настроение, може да видите събрано всичкото това разнообразие в една от най-големите ботанически градини в света „Кирстенбош“, която се простира на 528 хектара.

Тейбъл маунтин може да се изкачи и с лифт.                                     Снимка: Фазиела Уилямс

Непосредствено на юг от планината полуостров Кейп образува живописен планински гръбнак, навлизащ 40 км на юг в Атлантическия океан и завършващ с нос Кейп Пойнт, в непосредствена близост до далеч по-популярния

нос Добра надежда

Отишли до там, не пропускайте да посетите и замъка „Добра надежда“, който е най-старата сграда в ЮАР, завършена през 1679 г.

 Замъкът „Добра надежда“.                                                                            Снимка: Интернет

Лятото в Кейптаун, продължаващо от декември до март, е топло и сухо, със средни максимални температури 26 °C и средни минимални 16 °C.

Естествено, това е поредната дестинация, която прави любителите на водните спортове щастливи. Брегът на Атлантическия океан е изумително студен, облизван от арктическото Бенгелско течение. За разлика от него водата край Фолс Бей откъм Индийския океан е осезаемо по-топла. Уникалното разположение е използвано доста хитро за изграждането на „Аквариум на два океана“ - най-големия в южното полукълбо.

В самия град цари истинска космополитна атмосфера - богата театрална, художествена и музикална сцена, дизайнерски магазини, отлични и разнообразни ресторанти и клубове. Изобилства и от галерии и музеи, като не си позволявайте да пропуснете Южноафрикнската национална галерия – един от най-големите музеи в страната. Едно от най-интересните неща, на които трябва да обърнете внимание, са

топовните изстрели

по обед. Не се плашете, това е традиция, която датира от 1806 г., когато корабните капитани са си сверявали хронометрите по тях. Оръдията са разположени на Сигнал Хил и са две, изработени в края на 18-и век.

Не е за подминаване обаче престъпността, която е проблем и не трябва да я пренебрегвате. В някои райони ходете само с гид и се вслушвайте в местните къде да не ходите, особено нощем. Важи дори за най-смелите.